"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

perjantai 23. syyskuuta 2011

Syyspäivää tasatessa

Tänään aurinko paistaa päiväntasaajalla suoraan pään päältä. Ollapa siellä... Tähtitieteellisesti katsottuna kesä päättyy tänään, ja syksy alkaa. Ja tästä päivästä lähtien yöt ovat pidempiä kuin päivät. Alkaako jo masentaa..? Ei ollut tarkoitus. Elämäähän se vaan näillä meidän leveysasteillamme on.



Toinen erikoisuus, joka liittyy syyspäiväntasaukseen, on munanseisottaminen. Tarkoittaa että kahtena päivänä vuodessa, ja toinen niistä on tänään, raa'an kananmunan saa seisomaan pöydällä. Kokeilkaa, hyvät ihmiset! Ilmeisesti tällä ilmiöllä on jotain tekemistä maan vetovoiman sun muun tähtitieteellisen liirumlaarumin kanssa. Yritin googlata jotain asiaan liittyvää faktaa, mutta en näin äkkiseltään löytänyt. Ainakin radio Novan aamussa kovasti munaa seisotettiin. Ja lukijat ovat lähettäneet onnistuneita otoksiaan munanseisottamisesta. Kai se on uskottava.



Kananmunista puheenollen, pojallani oli pienenä sellainen tyyli ja tapa, että hän söi munasta vain valkuaisen ja viskasi keltuaisen pois. Ilmeisesti oli luonnostaan kolesterolikammoinen... Eikös kolesteroli olekin nimenomaan siinä keltuaisessa? Erikoista muuten että joka toinen tutkimus tuomitsee liiallisen kananmunan syömisen, joka toisessa todistetaan että muna päivässä päinvastoin on terveellistä. Parempi olla lukematta tutkimuksia ja tehdä juuri niin kuin itseään lystää. Kyllä kuolema korjaa jokaisen, munalla tai ilman.



Syksyä siis pukkaa, ihan virallisestikin. Nyt kannattaa aloittaa hiilihydraatin tankkaaminen, jotta jaksaa pitkän ja pimeän kauden. Tutkittuahan on että hiilihydraatti auttaa kylmyyttä ja ketutusta vastaan. Huono juttu karppaajille. Toisaalta, jos ei ole ongelmia talvikestävyyden suhteen, niin varmaan pärjää ilmankin. Kartanonrouvan lääke kylmää kautta varten on punaviini, juustot ja kynttilänvalo, takkatulen lämmössä. Toimii!



Eipä tässä ihmeempiä. Tuo munajuttu vaan alkoi kiinnostaa kun radiosta tuli aiheesta eilen pitkin päivää. Viikonlopusta lähdemme nyt nauttimaan täysin rinnoin, mikä sen kivempaa. Ja muistakaa varoa huomenna lauantaina taivaalta satavia satelliitinpalasia!

P.S. Kuvat Thaimaan-lomalta muutaman vuoden takaa. Sitä se kaukokaipuu teettää...

1 kommentti:

  1. Nuo norsupyyhkeet ja orkideat, vau! Käy vilkaisemassa blogissani, ruusukimppu on lennätetty sinulle...

    VastaaPoista