"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

tiistai 15. helmikuuta 2011

Suomi-neito suossa?

Nokian tippuminen Microsoftin syliin oli kuin isku vyön alle. Vuosia on puhuttu siitä, että "onhan meillä vielä se Nokia", kruunun jalokivi, viimeinen barrikadi brändimaailmassa. Voiko niin enää sanoa? Suomi on pala palalta katoamassa muille maille, ja se ei ole hyvä juttu. Bisnes on bisnes ja Mooses on Mooses. Mutta missä on isänmaallisuus ja kansallinen ylpeys? Osakkeissa ja osingoissa, optioina ja lomaosakkeina varmaankin.

Teollisuuslaitoksia on jo vuosia viety halvan työvoiman maihin; tekstiiliteollisuutta, paperitehtaita, elektroniikkalaitoksia... Viroon viedään jopa pyykit pestäviksi. Halvalla saadaan työ, mutta saadaanko sitä laatua, johon ollaan totuttu? Vai viitataanko nykyään viis laadulle kuningas-rahan lumossa? Onko osinkojen jakaminen tärkeämpää kuin satsaaminen laatuun, työolosuhteiden kehittämiseen ja työllisyyden ylläpitämiseen kotimaassamme. Ehkä tässä pikku-Amerikassa ei edes haluta enää tehdä "vanhanaikaista" työtä.



Pilkille lähdössä
 Jos Suomi on kalliin työvoiman maa, niin miksi sitten ns. työtätekevät ansaitsevat liian vähän elintasoon ja kustannusrakenteeseen nähden? Mikä ihme tässä yhtälössä mättää. Nykynuoret eivät opi työntekemistä, koska kesätyöpaikkoja ei ole riittävästi. Vanhemmat sponsoroivat. Mutta millä rahalla? Hiukan helähtää korvaan, jos vanhemmat kehuvat että "meidän jälkipolvi osti omilla tienesteillään" kalliita vempaimia, ja kyseinen jälkipolvi ei ole päivääkään kodin ulkopuolella töitä tehnyt. Siis millä tienesteillä? Eli vanhemmatko maksavat nykymaailmassa lapsilleen "palkkaa"... Hohhoijaa, mitä mahtavat oppia. Näinkö me opetamme lapsillemme, ettei normityö kannata...

Telakkateollisuus rämpii pohjamudissa, ja Suomessa on sentään tehty maailman hienoimpia laivoja. Laadulla. Korea tekee halvalla, jos vaan hienohelma-amerikkalaisturistille kehnompi laatu riittää (ja kuka niitä doomien viimeistelyjä edes katsoo). Virossa pestään pyykit edullisesti, valitettavasti välillä pitää lähettää takaisin kun työn tulos onkin kehnoa. Rahti sentään kannattaa. Aasiassa vaatteita valmistetaan tuhatmäärin ja huokeasti, jos ei haittaa että saumat repeävät ensimmäisen pesun jälkeen. Paperitehtaita pyöritetään huomattavasti pienemmillä kustannuksilla Aasiassa ja etelä-Amerikassa, mutta puu saatetaan viedä Suomesta. Mitä väliä, kertakäyttömaailmassahan tässä eletään muutenkin.



Lumivuoren kuningatar

Kuka vielä uskoo että venäläiset tulevat ja valloittavat Suomen, sotilaallisesti? Ei kuulkaa, he tekevät sen ihan laillisesti, ilman sotilaita. Venäläiset nimittäin ostavat Suomen. Itsepähän annamme siihen luvan. Joissakin maissa ulkomaalaiset eivät saa omistaa maata, kuten Thaimaassa ja nyt myös Venäjällä. Suomi-neito haluaa olla "eurooppalainen ja sivistynyt", eikä lähde sille tielle. Kannattaisiko olla hiukan vähemmän sivistynyt tässä asiassa? No, toisaalta suomalaiset itsekin ostavat kilvan maata muualta. Ehkäpä tässä käykin niin, että jätämme tämän kylmän pohjoisen maan niille hölmöille, jotka tänne väkisin haluavat, ja muutamme itse kukin lämpimämpiin maihin. Saadaan etäisyyttä talvisotamuistoihin ja muihin traumoihin...

Rouva Kartanonrouva ei aina ymmärrä maailmanmenoa, mutta viis siitä. Eivät tunnu ymmärtävän viisaammatkaan. Ensi vuonna sitten nähdään miten se luvattu maailmanloppu meidät vastaanottaa. Väittäisin että arabimaat ovat ratkaisevassa asemassa; sen verran siellä nyt kuohuu. Sitä odotellessa, jatketaan niin kuin ennenkin, eikös vaan. Ja puhutaan vaikkapa säästä: onpas siellä tänään järkyttävän kova pakkanen!


Sitten kairaamaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti