"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Boldiksia ja muita päiväunelmia

Kuka tunnustautuu saippuasarjojen katsojaksi? Kauniit ja rohkeat, Päiven viemää, Lemmen viemää, Tunteita ja tuoksuja, Marienhof, Emmerdale, Sydän paikallaan, Capri, mitä näitä onkaan. Jos oma elämä on tylsää, niin näistä tekomaailmoista saa sisältöä sitäkin enemmän. Ja jokaiselle löytyy oma suosikkinsa.

Emmerdale on kuulunut Kartanonrouvan elämään jo, herranen aika, viisitoista vuotta. Muistaakseni aloin seurata sarjaa, kun odotin esikoistani. Aamut olivat kiireettömiä ja leppoisia, oli aikaa istua tv:n ääressä aamukahvin kera. Muistan kun kälyni puolison kanssa kommentoimme sarjan tapahtumia ja puhuimme päähenkilöistä kuin oikeista ihmisistä. Kälyä huvitti suunnattomasti... "Jack sitä ja Viv tätä". Nykyään olen hurahtanut oman puolisoni kanssa saksalaiseen Lemmen viemää -sarjaan, ja sen voimin (plus kahvin) aloitetaan arkiaamut kartanossa. "Emma sitä ja Rosalie tätä".


Kartanonrouvan suurta hupia on seurata saippusarjojen älyttömien juonenkäänteiden lisäksi päätöntä logiikkaa ja hölmöjä kuvakulmia. Yksi parhaista on "ohikävely": kun näyttelijät asettuvat uuteen kuvakulmaan, he ikään kuin kävelevät toistensa ohi. Katsokaa vaikka Boldiksia joskus, niin huomaatte. Näyttää tosi pöljältä. Oven takana kuuntelu on myös hilpeätä. Yllättävää kyllä, mutta salassapidettävistä asioista puhutaan aina niin, että ovi on raollaan ja siellä tietysti joku seisoo kuuntelemassa, ja hoplaa: soppa on valmis. Kun taas asiat pitäisi selvittää, ollaankin tuppisuuna eikä osata puolustautua tai jakaa informaatiota lainkaan. Katsojat karjuvat kotisohvallaan, että "kerro sille miten asia oikeasti on". Ei kerro. Paitsi jos joku on ovenraossa...

Saippuasarjahenkilöt ovat mestareita myös tekemään omia johtopäätöksiään. Kukaan ei muista kultaista sääntöä, että "älä oleta, ota selvää". Ja samaan aikaan kun toinen osapuoli kertoo ystävälleen, ettei haluakaan naimisiin, toinen osapuoli väläyttelee toisaalla sormusta tyyliin "tänään kosin". Haukotus. Näin meitä katsojia pidetään ihan hölmöinä. Ja me karjumme taas sohvalla, että "ei herran jestas tätä soppaa".Ex tempore -elämä on vedetty ihan överiksi saippuasarjoissa. Jos joku lähtee matkalle, niin se tapahtuu aina "tänä iltana". Kenelläkään ei tunnu olevan niin maallisia ongelmia kuin "onko passi voimassa" tai "tarvitaanko k.o. kohteeseen viisumia". Pienillä vauvoillakin on aina matkadokumentit valmiina äkkilähtöjä varten. Oletteko ikinä nähneet, että työnantajalta pyydetään lomaa, tai että se ylipäätään onnistuu päivän (jos senkään) varoitusajalla? Ja jos kaveri ei pääse lähtemään, niin vaihdetaan vaan matkaseuraa. Siis missä todellisuudessa lentolippuja voi vaihtaa noin vaan toiselle nimelle? Vai lentävätkö saippuasarjahenkilöt aina business-luokan lipuilla...

Kartanonrouva on täysin vakuuttunut siitä, että aika monissa sarjoissa käytetään persoonallisuustyyppioppia. Kukaan ei oikeasti voi olla niin kakkonen kuin Emma Lemmen viemää -sarjassa, tai Samia nelonen. Senpä takia sarjan hahmot ovat niin todellisia, ja toimivat tyypilleen loogisesti. Se on saippuasarjoissa ainakin todellista, jos mikään muu ei ole. Brookekin on vaistotyypiltään niin vetovoimatyyppi kuin olla ja voi.Kartanonrouvalta alkaa tunnit loppua vuorokaudesta, kun pitää ehtiä seurata Lemmen viemää, Emmerdalea, Täydellisiä naisia, Mentalistia, Ratkaisijaa, Puumanaista, MasterChefiä, Top Chefiä... Ja eiköhän se Trumpin Diilikin ala taas keväällä. Pelastaa kesän. Kesällä kun ei töllöstä tule muuten kerrassaan mitään kivaa. Tosin mökillä ei edes ole telkkaria, pahus.

P.S. Voiko tästä postauksesta kenties tehdä "johtopäätöksiä" allekirjoittaneen henkisestä tasosta...? Hmm.

6 kommenttia:

 1. Ah, kyllä Lemmen viemä on saippuasarjoista ihan must. Ja suloinen Emma Srobl. Mut kenen kanssa sä olit aamiaisella viimeisessä kuvassa? Hih.

  VastaaPoista
 2. Olisikohan George Clooney, missä lie törmäilty.

  Lukijoilleni tiedoksi että mm. nämä kuvat ovat Lontoosta, Madame Tussaud´n vahakabinetista. Pari kertaa aiemminkin olen käyttänyt niitä. Nyt kun Katri on laittanut kuva-arkistot järjestykseen...

  VastaaPoista
 3. eipäs unohdeta semmosta tosiasiaa et salkkarit on se paras saippua tässä maailmassa ;)

  VastaaPoista
 4. Jestas, unohdin täysin mainita Salkkarit. Viihdettä parhaimmillaan?

  VastaaPoista
 5. Hih, toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Niinhän se menee....

  VastaaPoista
 6. Heip Siipa!
  Minusta "Sydämmen asialla"; enklantilainen sarja 60-70 luvun vaihteesta on vaan niiiin hyvä! Salkkareita ym. kauniita&ruskeita kattonu ensimmäistäkää jaksoo.

  Himoitsen just ostaa cdon.com:sta ne ekat, parhaat jaksot, missä Mr: Greengrass ja se hauveli(en muista nyt nimeä) Aidinsfieldissä toikkaroivat. Jotenki niin neitseelisen kiltti ja hyvätahtone sarja ,vaikka välillä on draamma ja ryöstelyäkin. Joskus joku tapetaankin!

  Nyt unta päin, se on parhain päin(lainaus "Kellopeli Appelsiinitä) ei muuten rimmaa suomeksi.

  Timppa

  VastaaPoista