"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

tiistai 9. lokakuuta 2012

Vaalilupauksia

Näin kunnallisvaalien kynnyksellä ehdokkaat kirjoittavat kilvan säpäköitä yleisönosastokirjoituksia, juoksevat kissanristiäisissä näyttäytymässä ja laativat itsestään houkuttelevia lentolehtisiä. Neljä vuotta ollaan hipihiljaa, muutamaa innokasta poikkeusta lukuunottamatta, ja kuukausi tehdään sinnikästä vaalityötä. Paitsi allekirjoittanut. Eräs puolituttu muotoili strategian näin: jos ette minua ja tapojani jo tähän päivään mennessä tunne, niin ei ole tarviskaan. Kartanonrouvaa ette siis tule turuilla ja toreilla näkemään.



Toinen kunnallisvaaliehdokas tokaisi, ettei hänellä todellakaan ole aikaa juosta itseään esittelemässä, kun työssä on ihan tarpeeksi. Hyvä pointti. Toisaalta, millä ajalla hän mahdollisesti sitten oli aikonut luottamustehtäviään kunniakkaasti hoitaa...? Hmm. Onhan niitäkin jotka tuntuvat ehtivän tuhanteen ja yhteen paikkaan, mutta kotona ei miestä/naista näy, ja siinä leikissä tiettävästi kärsii sitten perhe. Missä kultainen keskitie? Voiko kukaan ylipäätään hoitaa kunnialla sekä perheen että työn ja luottamustehtävät. Kysyy epätietoinen.



Vaali-sloganin löytäminen oli sekin hankala juttu. Lapsen asialla, vähäosaisen asialla, eläkeläisen asialla, yrittäjän asialla... Mitä jos haluaakin olla ihan kaikkien asialla, sen enempää profiloitumatta? Onko fyysisesti mahdollista olla jokaisen asialla? Eikös sananlaskukin sano, että kun yhteen suuntaan kumartaa, niin toiseen suuntaan pyllistää? Taidankin valita sloganikseni Ihmisen asialla. Tai yksinkertaisesti: Asialla.



Jos mikä on muuttunut sitten edellisten kunnallisvaalien, niin sähköpostin tukkiutuminen mainospostilla. Sillä saralla tuntuu tarjontaa riittävän: lehtimainontaa, nettimainontaa,monimuotoista mainosmateriaalia, tv-mainontaa, radiomainontaa, you name it. Puhumattakaan vaalikoneista. Ei riitä että Ylellä ja MTV:llä on vaalikoneet; sellaiset löytyy nyt myös mitä erilaisemmilta järjestöiltä, ja tietysti sanomalehdiltä. Kaikki ovat nyt kiinnostuneita ehdokkaiden mielipiteistä. Ihmettelen miksi. Päätöksiä kun tehdään ihan muilla lihaksilla oikeassa elämässä.



Mitä minä lupaan?  Lupaan olla oma, aito itseni. Lupaan kuunnella, ja vastata kysyttäessä. Lupaan olla ajoissa paikalla. Lupaan pitää itsestäni ja perheestäni huolta. Lupaan rakastaa paljon, vihata vähän. Se riittäköön.

1 kommentti: