"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

maanantai 31. tammikuuta 2011

Ole joustava ja suvaitsevainen

Kartanonrouvaa on askarruttanut aihe "sivistys" viime aikoina. Sanaahan tulee viljeltyä mitä ihmeellisimmissä asiayhteyksissä ilman selkeää käsitystä siitä mitä se yleensäkään tarkoittaa tämän päivän maailmassa. Joskus ammoisina aikoina sivistyneistö oli vastakohta rahvaalle. Sivistyneistö kävi koulua ja osasi lukea ja kirjoittaa, harrasti kulttuuria ja tiesi että maailmaa on omienkin seinien ulkopuolella.

Tämän päivän maailmassa, ns. sivistysvaltiossa, saamme kaikki yhtäläisen perusopetuksen ja opimme kirjoittamaan ja lukemaan ja ajattelemaan loogisesti, joten siltä osin sivistys on menettänyt merkityksensä. Ainakin se lienee kaikille selvää, ettei sivistys ole kiinni titteleistä, opinarvoista tai tutkinnoista. Siinä mielessä olemme ihan kaikki sivistyneitä. Meillä on siis yleissivistys hallussa.



Tekeekö sitten kulttuurin harrastaminen sivistyneeksi? Saksassahan vielä tänä päivänä sivistyneistö (Bildungsbürgertum) on ilmiö; se on väestönosa, joka ei jämähdä television ääreen iltaisin, vaan täyttää teatterit ja oopperat, ja kaiken lisäksi keskustelee väliajalla "sivistyneesti" ja syvällisesti esityksestä, sen sijaan että jonottaisi hartiavoimin väliaikadrinkkejä. Tämä saksalainen sivistyneistö lukee kirjoja ja käy lukuilloissa kuuntelemassa kirjailijoiden ajatuksia teoksistaan. Löytyykö Suomessakin ns. sivistyneistö oopperan lämpiöstä?

Oppiminen sinänsä on varmasti sivistyneisyyttä. Se että omaksuu koulussa yleistietouden, auttaa kummasti elämässä. Nyky-yhteiskuntaan  kuuluu myös tieteellisen tutkimuksen kehittyneisyys, mikä erottaa meidät sivistysvaltiot esim kehitysmaista. Tieteellinen ajattelutapa ja kyky oppia uusia asioita ovat siis sivistysvaltion merkkejä. Yksittäisen ihmisen kohdalla se tarkoittanee mm. sitä, että seuraa aikaansa ja tuntee historiansa, ymmärtää syyt ja seuraukset. Ei kaikkien tarvitse lähteä yliopistoon sivistystä hakemaan, riittää kun edes lukee sanomalehtiä tai seuraa aktiivisesti uutisia.



Siitä voimme kuitenkin olla suhteellisen varmoja, ettei sivistyneisyydellä ole mitään sen kanssa tekemistä kaivaako joskus salaa nenäänsä, miten päin pitää veistä kädessään ja lasketteleekö ärräpäitä suutuspäissään. Eikä sillä onko kotoisin maalta vai kaupungista, ovatko vanhemmat korkeastikoulutettuja vai "taviksia", tekeekö työtä kampaajana vai toimitusjohtajana. Sivistyneisyys on pään sisällä, ajatustavoissa, siinä miten kohtelee muita ihmisiä. Sivistynyt ihminen suhtautuu toiseen ihmiseen aina kunnioittavasti ja arvostavasti, eikä tee omaperäisiä johtopäätöksiä toisen elämäntavoista tai mielipiteistä.

Tiesittekö muuten että suomen kielessä sana "sivistys" on tarkoittanut alun perin pellavan käsittelyä? Sana on lähtöisin Savon ja Hämeen rajapitäjistä. Että jos kenellä on ollut hampaankolossa jotain savolaisuutta vastaan, niin miettikääpä uudelleen! Pellavat harjattiin kahteen kertaan; ensin karsittiin, sitten sivisteltiin. Sivistyneisyys voi siis tarkoittaa myöskin siistiä pukeutumista. Voisin kuvitella että sivistynyt ihminen suurin piirtein tietää miten eri tilaisuuksiin pukeudutaan; juhliin juhlavasti, arkeen arkisesti, urheilutamineita käytetään urheillessa eikä suinkaan pankkireissulla, kaupungilla ei kesähelteistä huolimatta kuljeskella bikineissä tai miehet ilman paitaa. Ihan järkeenkäypiä asioita, joihin ei tarvitse korkeakoulututkintoa, vain tervettä järkeä.



Muuten, siinä missä täällä kohmeassa pohjolassa katsotaan karsaasti äänekkäitä seurueita ravintolassa, muistuttaisin että Välimeren lämpimissä valtioissa asia on juuri päinvastoin: mitä kovempi meteli, sitä hauskempaa. Eikä kukaan siitä mieltään pahoita. Elleivät sitten tiukkapipoiset suomalaisturistit... Maassa maan tavalla, mutta olisi tällä pohjoisella kansalla vielä paljon opittavaa näiltä sukurakkailta ja stressittömiltä sivistyskansoilta  Tietynlainen mañana-meininki olisi ihan suositeltava asenne meillekin.

Kartanonrouva haluaa tähän loppuun jakaa muutaman arvokkaan ohjeen, jotka etv-koulutuksessa tuli opittua. Sopivat ihan kaikille.

- Tunne oma arvosi, ja arvosta yhtä lailla muita. - Elä hetkessä. - Hiljennä vauhtia. - Kehitä itseäsi. - Luota siihen että elämä kantaa; älä epäile äläkä kyseenalaista, vaan uskalla elää. - Älä loukkaa äläkä neuvo muita. - Luota intuition voimaan. - Pidä kiinni arvoistasi.- Älä vastusta. - Ole oma itsesi. - Hymyile!!! -


2 kommenttia:

  1. Hieno teksti! Ainoa häiriötekijä on tuon mummin löysät rintareput.Hih. Mut ei niitä auta Pelastusarmeijakaan, jonka aina sanotaan nostavan vajonneita...hm. Mutta mukavuus ennen kaikkea, sic.

    VastaaPoista
  2. Olipa niin leppoisa tunnelma vaan kuvassa että pakkohan sitä oli käyttää. Oltiin niin "välimerellisiä" että. Ja kun toisella on tissit ja toisella ei, niin sehän on niinku tasaraha?

    VastaaPoista