"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Lisää Kööpenhamina-seikkailuja


Edellisessä postauksessa kerroin Köpiksen-matkastamme, ja tänään tarina jatkuu. Otimme niin sanotusti kaiken irti neljän päivän tyttöjen reissusta, jalkojamme säästämättä. Kolmas päivä Kööpenhaminassa lähti käyntiin aikaisella aamiaisella, jonka jälkeen suuntasimme viereiselle rautatieasemalle ja sieltä kohti Rungsted-nimistä paikkakuntaa, vain parinkymmenen minuutin junamatkan päässä. Tällaisia söpöjä nimikoituja linnunpönttöjä löytyi pitkin Rungstedin raittia:Rungstedista löytyy Karen Blixenin kotimuseo. Siellä olemme aina halunneet käydä ja nyt toive siis toteutui. Karen Blixen (1885-1962) oli tunnettu tanskalainen kirjailija, erityisesti teoksestaan Out of Africa, joka alkaa sanoilla "I had a farm in Africa". Karen Blixen syntyi ja eli tässä Rungstedin talossa, lukuunottamatta niitä 17 vuotta, jotka hän vietti Afrikassa, Keniassa, kahvifarmillaan. Erityisen suosittu Blixen (taiteilijanimeltään Isak Dinesen) oli USA:ssa, jossa hän kävikin useasti vierailulla.Rungstedin juna-asemalta on vain kilometrin (viitoitettu) kävelymatka museolle. Me poikkesimme metsäreitille, kun sellainenkin oli tarjolla, ja eksyimme. Nimittäin metsäreittiä ei ole viitoitettu millään tavalla ja polkuja risteilee siellä sun täällä. No, löytyihän se museo vihdoin. Ja matkalla törmäsimme myös Karen Blixenin hautaan, joten tälläkin seikkailulla oli tarkoituksensa.Talo sijaitsee meren ääressä, 15 hehtaarin tontilla, jossa on upea luonto. Lehmätkin käyskentelivät niityllä. Blixenin asuintilat ovat alkuperäisessä asussaan. Talon tunnelma on levollinen ja rauhallinen, sisustus viehättävä ja kodikas. Viihdyimme niin hyvin että uusi ryhmä ehdittiin jo ottaa sisään... Tämän ihanan retken jälkeen palasimme Kööpenhaminan hulinaan, tarkemmin Strogetin ostoskadulle. Strøget muodostuu viidestä kadusta, jotka starttaavat Raatihuoneentorilta (Frederiksberggade, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv, Ostergade) ja päättyvät Kongens Nytorv -aukiolle. Hulina ja ruuhka on kammottavaa (puhun vain omasta puolestani), joten meikäläisen sielunelämään katu ei istu lainkaan. Enimmäkseen välttelimme Strogetiä, mutta nyt halusimme piiipahtaa Royal Copenhagen -lippumyymälässä katsomassa tanskalaisia laatuastioita ja tietysti modernissa Illums Bolighus -sisustuskaupassa. Pari muutakin ostosta oli mielessä. Ikkunashoppailua pääasiassa.

Raatihuone (Rådhus) on erityisen komea pytinki ja siellä kannattaa piipahtaa sisällä. Talo on toimiva virasto ja melko vapaasti siellä pääsee kulkemaan, unohtamatta viehättävää sisäpihaa. Ex tempore hyppäsimme vielä ennen illallista tunnin kestävälle venekiertoajelulle, Nyhavnin kulmilta. Opas oli nuori nainen, jolla oli sana hallussa ja hyvä huumori. Nähtiin samalla Pieni Merenneito -patsas, moderneja asuintaloja, satamaelämää, erikoisen majakkalaivan nro 11 (kahdestakymmenestä olemassaolevasta Tanskassa), vilahduksen Christiania-vapaakaupungista, hiekkalinna-alueen, ja vaikka mitä. Oikein mukava veneretki, suosittelen.Nyhavn on suosittu ravintola-alue ja menomesta: melkoinen kuhina siellä illalla vallitseekin. Ruokapaikkoja on moninaisia, ja me päädyimme Kap Horn -ravintolaan, jossa saimme erinomaista ruokaa, miellyttävässä tunnelmassa palvelualttiiden tarjoilijoiden hellässä huomassa. Ikkunasta seurasimme Nyhavnin hulinaa mielenkiinnolla.Kotimatkalla hotellille piipahdimme vielä neuvoa-antavalla läheisessä Cube-baarissa, ja sitten olimmekin jo valmiita suihkuun ja sänkyyn. Kerrassaan ihana päivä. Vielä on viimeinen matkapäivä jäljellä tätä tarinaa, toivottavasti mielenkiintonne Kööpenhaminaan kasvaa edelleen. Pysykää siis edelleen kanavalla...1 kommentti:

  1. Voi miten paljon nähtävää mahtui päiväänne. Miks en minä päässyt mukaan??? vaan olipa kuin olisin itse matkaa tehnyt kun luin postaustasi. Kiitos.

    VastaaPoista