Parisuhdetutkijat ovat perehtyneet mm. eron syihin ja löytäneet neljä (viisi) vakavaa syytä, "neljä eri suuntaan vetävää hevosmiestä". Ne ovat kritiikki, puolustelu, halveksunta, syyttely, ja se viides, yllätys yllätys, "ei mitään" eli ei riidellä mistään koska ei puhuta mistään. Jälkimmäinen johtaa eroon yhtä varmasti kuin neljä edellistäkin. Kannattaa siis opetella riitelemään oikein ja mikä tärkeintä, antamaan periksi. Nimittäin negatiivisesta vuorovaikuttamisesta taitaa olla vaikeinta luopua. Ei ole ihan helppoa sanoa toiselle, että hän onkin oikeassa ja minä väärässä. Omasta näkökulmastaanhan sitä juuri haluaa pitää kynsin hampain kiinni. Kuitenkin erimielisyydet saa varmimmin loppumaan, kun yksinkertaisesti luopuu taisteluasemista ja antaa periksi. Pyytää kenties anteeksi?
Väittääkö joku vielä että toisen ihmisen voi muuttaa haluamakseen? Toivottavasti ei. Me jokainen olemme oman persoonallisuutemme mannekiineja ja vaikeus onkin juuri siinä, että pitää oppia tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa (niin työssä kuin kotonakin). Johonkin piirteeseen siinä toisessa ihmisessä on joskus kuitenkin rakastuttu. Todellisuudessa ainoa ihminen joka voi muuttua olen minä itse. Kun minä muutun, toinen seuraa perässä. Kun luon positiivista energiaa ympärilleni, se kasvaa ja laajenee. Fiksussa parisuhteessa toista kunnioitetaan, arvostetaan, ihaillaankin mielellään, nähdään toisen vahvuudet mieluummin kuin heikkoudet, ei hyökätä eikä puolustauduta, etsitään ratkaisuja konflikteihin. Ensimmäinen askel on miettiä mitä suustaan laskee: yhtä huonoa kommunikointia vastaan pitäisi osata sanoa viisi hyvää asiaa. Se on oikeasti vaikeata, kokeilkaa kuitenkin.
Teimme harjoituksen luennon aikana: luettele oman parisuhteen parhaat puolet, löydä ainakin viisi hyvää asiaa. Aika monelle tuli tenkkapoo: nimittäin niitä vajavaisuuksiahan olisi helpompi luetella. Mutta sehän ei parisuhdetta paranna. Otin kynän kauniiseen käteeni ja löysin aika montakin hyvää asiaa. Jaan ne rohkeasti tässä, ei kai minulla mitään salattavaakaan ole. Olkaa hyvä, tehkää perässä.
- yhteinen tavoite (unelmat)
- perhekeskeisyys
- puolison käyttämä kutsumanimi "hani"
- yhteiset harrastukset
- perheen keskeinen huumori
- toisen ajatusten arvaaminen samalla hetkellä
- arvostus toisen ammattitaitoa kohtaan
- matkusteleminen yhdessä
- mökkeily
- molempien oikeus myös omiin menoihinsa
- puolison joustavuus
Tähän loppuun John Gottmanin seitsemän periaatetta onnelliseen parisuhteeseen: Tunne kumppanisi. Huolla hellyyttä. Käänny kumppanisi puoleen. Opettele positiivinen ja ratkaisukeskeinen asenne. Ratkaise ratkaistavissa olevat ristiriidat. Toteuta unelmasi. Luo yhteistä merkitystä parisuhteelle.
Onnea parisuhteelle!
Onnellisen, mutta kriisejä ja ristiriitoja täynnä olevan avioliiton kokeneena yhdyn sinun sanoihisi. Lisäisin siihen vielä toistensa kunnioittamisen. Se antoi kaunista luottamusta. Ja tuo toisen tilan antaminen oli suuri asia. Mustasukkaisuus pilaa usein avioliiton.
VastaaPoistaJuurikin näin. Tytär tokaisi tässä taannoin, että "äiti, sä usein sanot ettet kestä iskää, mutta kyllä mä ihmettelen että iskä kestää sua..." Totuuden jyväsiä latelee tämä meidän perheemme life coach by nature. Huumoria siis tarvitaan parisuhteessa paljon!
VastaaPoista