"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Terveiset Pariisin keväästä

Neljän päivän Pariisin matka on nyt enää muisto. Kaunis sellainen. Matkaa saimmekin odottaa yli vuoden. Nimittäin tarkoitus oli lähteä Kulttuurinystävien matkalle jo viime keväänä, mutta tuhkapilvi sekoitti suunnitelmat ja matka peruuntui viime hetkellä. Sitäkin ihanampaa oli vihdoin lähteä reissuun. Ei siksi ettenkö olisi jo jokusen kerran käynyt Pariisissa, vaan siksi että pääsin matkaan hyvän ystäväni Tiinan kanssa. Yhdessä ollaan tehty jo muutama reissu ja samanhenkisinä (=kulttuurinnälkäisinä) on mukava yhdessä matkustaa. Samat asiat kiinnostavat ja ajatus käy yksiin. Mikäs sen mukavampaa.


Metron sisäänkäynti
Neljässä päivässä ehtii valtavan paljon. Ja kun suurkaupungista puhutaan, niin vielä enemmän jää näkemättä. Siinäpä hyvä syy tehdä uusi matka tulevaisuudessa? Notre Damen katedraali nähtiin, tottakai. Jonossa muiden turistien kanssa käveltiin katedraali läpi, ja kävipä niin hyvä tuuri, että olimme valinneet juuri palmusunnuntain vierailupäiväksi. Messu oli parhaillaan käynnissä ja saimme kuunnella upeaa kuorolaulua. Kirkon ovella jaettiin kansalle palmunlehviä, jotka kuvaavat sitä, kun Jeesus saapui aasilla ratsastaen Jerusalemiin ja ihmiset levittivät palmunlehviä hänen tielleen. Hoosianna, he huusivat.


Mutta missä pää?
Kivenheiton päässä Notre Damesta sijaitsevat ns. latinalaiset korttelit, jotka houkuttelevat tuhatmäärin turisteja. Kapea kujat pitävät sisällään runsaasti ruokapaikkoja ja erilaisia kauppoja. Kannattaa piipahtaa. Aivan Notre Damen vieressä sijaitsee sairaala nimeltä Hôtel Dieu. Uskaltauduimme kurkkaamaan sisälle ja se kannatti. Sisäpihalla on kaunis ja rauhaisa puutarha, jossa oli mukava hengähtää suurkaupungin kuhinalta. Lääkärit näyttivät käyvän siellä tauolla, potilaita emme sentään nähneet. Harvoin ovat sairaalat näin hulppeita, ja sijaintikin kunnioitettava, komean kirkon vieressä.


Citén metroaseman kohdalta (Citén saarelta) löytyy kukka- ja lintutori. On sanoinkuvaamattoman ihanaa kuljeskella tuoksuvien kukkien keskellä kuunnellen samalla seinämän takaa tulevaa linnunlaulua. Kiva yhdistelmä myydä lintuja ja linnunruokaa samassa paikassa kukkien ja muun tilpehöörin kanssa. Teimme hyviä löytöjä muuten...

Runsaudensarvi...
Aivan kulmilta löytyy Sorbonnen yliopisto ja vanhat roomalaiset kylpylärauniot. Näitä raunioita ympäröi aita ja siellä tehdään edelleen arkeologisia kaivauksia. Ns. frigidariumin katto on vieläkin pystyssä, ainoa laatuaan koko Ranskassa. Kannattaa kurkata alueelle. Toinen ihanuus on Cluny'n museo. Aikataulumme ei viimeisenä päivänä antanut enää myöten tutustua tähän keskiaikaiseen museoon sisältä, mutta ulkoa ihailimme upeaa linnaa ja sen mielikuvituksellista arkkitehtuuria. Seiniä pitkin "kävelee" erilaisia eläinpatsaita, veikeän näköisiä kavereita! Museon takana on muuten keskiaikaiseen tyyliin toteutettu puutarha. Ihanan rauhoittava keidas kaiken hälyn keskellä.


Uskokaa tai älkää, tässä on vain yhden lomapäivän saldo, ja sekin kotiinlähtöpäivä. Ajattelin ilahduttaa teitä vielä muutaman kerran Pariisin-matkan kokemuksilla, joten perästä kuuluu. Toivottavasti saatte tästä vinkkejä mahdollista omaa matkaanne varten. Ja unohtakaa väitteet, ettei Ranskassa pärjää englannin kielellä. Kokemuksesta voin sanoa, että pärjää erinomaisesti. Neljän päivän Pariisin-matkallamme emme tavanneet yhtäkään asiakaspalveluihmistä, joka ei olisi osannut englantia. Maailma muuttuu, eskoseni!The person who has lived the most is not the one with the most years,
but the one with the richest experiences.
- Jean Jacques Rousseau -

2 kommenttia:

  1. kiitos kultturimatkasta1 kiva kun pääsemme tätä kautta matkaan mukaan. Ja todella kiva odottaa lisää matkastasi.

    VastaaPoista
  2. Kulttuurinälkäisenä itse menen suoraa päätä nykytaiteen äärelle. Vieraan kulttuurin uusi taide on aina elämys. Joskin arkkitehtuuri kiinnostaa minuakin. Hieno löytö tuo lintu ja kukkatori. Pariisiin ja Lontooseen on aina kiva mennä uudestaan. Jokaiselle kerralle tuntuu löytyvän uutta.

    VastaaPoista