Kesken Barcelonan muistelujen päätin kirjoittaa lukijoilleni Survival-oppaan halpalentoyhtiömatkustusta silmälläpitäen. Jos siis suunnittelette "edullista" matkaa tietyllä irlantilaisella yhtiöllä, lukekaa tämä postaus tarkkaan. Ja ottakaa opiksenne. Lupaan että säästätte pitkän pennin.
Varaukset. Halpalentoyhtiö R myy edullisia lentolippuja menestyksekkäästi: mitä aiemmin ostat, sitä halvemmalla lennät. Kohteita on valtaisa määrä. Lippuja voi ostaa netistä tai heidän omasta Call Centeristään (vain englanninkielinen palvelu), ja edullisuus perustuu mm siihen, että palvelut on karsittu minimiin ja matkustaja hoitaa itse suurin piirtein kaiken mikä fyysisesti on mahdollista. Matkalaukkuja ei vielä tarvitse käydä itse lastaamassa koneeseen... Myös vessamaksuja yhtiö on kuulemma suunnitellut. Loppuisi turha ralli lentokoneen ahtaisiin vessoihin. Voi sitä rassukkaa joka ripuliin sairastuu kesken matkan... Muistithan muuten täyttää passitiedot prikulleen oikein?
Hinnoittelu. Ajoissa ostettuna lentolipun voi saada muutamalla kympillä. Sitten alkaa laskuri pyöriä. Tekstiviesti kännykkään maksaa lisää. Haluatko varata istumapaikan - onnistuu maksusta. Itse olen ottanut aina Priority-palvelun kympin lisämaksulla: tarkoittaa että pääset koneeseen ensimmäisten joukossa. Koneissa nimittäin on ns. freeseating, eli numeroituja paikkoja ei ole ja istut mihin haluat. Paitsi niille ekoille penkkiriveille, jotka on varattu paikan maksaneille. Näille paikoille ei ole asiaa vaikka kone olisi kuinka täynnä. Jos haluat laittaa ruumaan matkalaukun, se maksaa 15 euroa (tai enemmän) lisää. Hinta on moninkertainen jos päätätkin vasta kentällä laittaa laukun ruumaan. Pysy hereillä siis.
Matkatavarat. Ruumaan menevä matkalaukku saa painaa 15 tai 20 kiloa, ja hinta siis riippuu kumman vaihtoehdon valitsit. Jos laukussa on ylipainoa lähtöselvitystilanteessa, jokainen ylimääräinen kilo maksaa 20 euroa. Eli viisi ylipainokiloa maksaa satasen. Jos et halua maksaa, poistat tavaraa niin kauan että kilomäärä on tasan 15 (tai 20). Äläkä edes kuvittele flirttaamalla saavasi ylipainoa anteeksi. Käsimatkatavara saa painaa peräti 10 kiloa. Kuulostaa paljolta. Paitsi että se on se tasan 10 kg, taas kerran. Ja laukun pitää ehdottomasti mahtua R:n omaan telineeseen. Henkilökunta toden totta vahtii että kukaan ei pääse livahtamaan ylisuurilla laukuilla koneeseen. Lentokentällä saakin todistaa mitä hauskempia (?) tilanteita, kun matkustajat venkslaavat matkatavaroitaan eestaas, pukevat ylleen ylimääräisiä vaatekerroksia (matkustajan painoa ei sentään vielä punnita...) ja heittävät jopa roskiin ylimääräistä painolastia.
Mitä tulee käsimatkatavaraan noin muuten, sinulla saa olla vain YKSI käsimatkatavara. Ja nyt kannattaa olla erityisen tarkkana. Naisten käsilaukku ON yksi käsimatkatavara, eli sen lisäksi ei voi olla muuta. Toki voit kiertää säännön laittamalla boordauksen ajaksi käsilaukun toisen laukun sisään. Kameralaukku on YKSI käsimatkatavara. Myös tax freestä ostetut tuotteet ovat omassa kassissaan yksi käsimatkatavara, joten etpä viekään pulloja ja suklaita niin vaan koneeseen, vaan taas pakkaat toisen laukun sisälle. Vielä portillakin käsimatkatavaroita mitataan ja punnitaan, ja kehotetaan luopumaan ylimääräisistä kasseista. Irkkuja ei huijata.
Check-in. Muistithan tehdä lähtöselvityksen jo kotona (viimeistään 4 tuntia ennen koneen lähtöaikaa), ja printtasit dokumentit? Myös paluumatkalle??? Jos epähuomiossa unohtui (tai et ymmärtänyt tehdä), maksat lentokentällä 60 euroa per henkilö siitä, että lentoyhtiön virkailija tekee omaa työtään. Näin muuten kävi matkaseurueemme tietämättömille Barcelonassa... Lentokoneessa ei ole mitään ilmaista tarjolla, vaan lehdet, ruoat, ajanvietteet, kaikki on hinnoiteltu. Monet näyttävätkin ottavan omia eväitä mukaan. (Omat viinakset on tietysti kielletty.) Itse en edes kaipaa lentokoneruokaa, joten mielelläni maksan vähemmän lentolipusta ja olen ilman kehnoja pahviaterioita.
Lentokentät. Edullisten lentojen myyminen onnistuu siksi, että säästetään. Niinpä halpalentoyhtiöt säästävät myös ns. kenttämaksuissa. Pienet, syrjäiset (no, riippuu kohteesta) kentät ovat edullisempia lentoyhtiöille, eikä siellä välttämättä ole kummoisia palvelujakaan. Syrjäinen lentokenttä toki tarkoittaa myös sitä, että lentokenttäkuljetukset voivat olla ajan ja vaivan takana. Barcelonassa R käyttää Gironan kenttää, johon on matkaa 100 km, Milanossa Bergamon kenttää, jne. Suomessa kentät ovat Turku, Tampere ja Lappeenranta. R:n kunniaksi on sanottava, että koneet ovat yli 90-prosenttisesti aikataulussa tai jopa etuajassa, ja samaahan ei voi monesta "kunniallisesta" lentoyhtiöstä sanoa. Ja vielä yksi juttu; kai käsität etteivät halpalentoyhtiöt kuulu IATA:n (kansainvälinen ilmakuljetusliitto) piiriin? Niinpä muilta lentoyhtiöiltä ei apua tipu eikä niitä voi käyttää vaihtoehtoisena reittinä jos jotain menee pieleen, ei myöskään siinä tapauksessa, että myöhästyt jatkolennolta.
Vieläkö haluat/uskallat lähteä edulliselle lennolle? Tarkoitus ei ollut pelotella, vaan antaa hyödyllisiä vinkkejä. Jos ja kun kaikki sudenkuopat ottaa huomioon, matka sujuu kuin leikki. Tässä huushollissa on testattu nyt useampaan kertaan ja alkaa jo sujua. Tosin välillä vieläkin sattuu kömmähdyksiä... Huomasit kai että tehtyäsi netissä lentovarauksen, sitoudut lopussa lentoyhtiön ehtoihin laittamalla rastin ruutuun. Luitko koko tekstin ja ymmärsitkin kaiken? Hyvä. Eikun lentämään edullisesti! Maailma on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia paikkoja.
Jess jess. Kokemusta hiukan on (Milano ym). Mut norskilla syksyksi halpoja tarjouksia Pariisiin! Että sinne seuraavaksi.
VastaaPoista