"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Millainen tyyppi sinä olet?

Eräs ystäväni kysyi kerran, että tyypitänkö nykyään kaikki ihmiset ikään kuin ammatin puolesta. Vastasin että en. Sehän olisi epäkorrektia. Huomaan kyllä erilaisia piirteitä, jotka ovat tietylle persoonallisuustyypille ominaisia. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, että minä tunnen sinut, vaan se että minä tunnen minut. Ja sitä kautta ymmärrän paremmin myös muita. Jalo näkökulma? Olen luvannut koostetta yhdeksästä erilaisesta persoonallisuustyypistä Enneagrammi-opin mukaan, ja nyt on se hetki käsillä. Tutustukaa siis toisiinne ja itseenne, olkaa niin hyvät.Suoraselkäinen Ykkönen "Uudistaja" (The Reformer): tarkka, perfektionisti, asiakeskeinen, kontrolloiva, kunnollinen, vastuuntuntoinen, esimerkillinen, eettinen. Ykkönen haluaa tehdä asiat oikein, eikä sinne päin. Hän ei ainoastaan vaadi muilta paljon, vaan on itse esimerkkinä täydellisyyden tavoittelussaan. Ykkösen moraali on korkea ja hänen päätöksensä ja lupauksensa pitävät. Ykkönen etsii täydellistä maailmaa. Huonoina päivinä Ykkönen nipottaa, vahtaa virheitä, on mustavalkoinen joko-tai-ihminen.

Avulias Kakkonen "Auttaja" (The Helper): miellyttävä, aurinkoinen, uhrautuva, ihmiskeskeinen, turvallinen, manipuloiva, huolehtiva, empaattinen. Kakkonen on aina valmis auttamaan, jopa siinä määrin, että unohtaa itsensä ja omat tarpeensa. Kakkoset ovat taitavia ihmissuhteissaan, ja aina valmiita kuuntelemaan. Kakkonen tietää mitä tarkoittaa rakastaa. Kakkonen luo ympärilleen kodikkaan tunnelman. Huonoina päivinä Kakkonen heittäytyy marttyyriksi, on epäsuora, sortuu omistushaluisuuteen.

Tehokas Kolmonen "Suorittaja" (The Achiever): karismaattinen, itsevarma, energinen, ahkera, innostava, päämäärätietoinen, reipas, turhamainen. Kolmoset ovat tämän maailman menestyjiä. He rakastavat työn tekemistä ja motivoivat muitakin parhaaseen tulokseen. Kolmoset ovat tyylikkäitä ja karismaattisia esikuvia. Kolmoset saavat kehuja ja osaavat nauttia asemastaan parrasvaloissa. Huonoina päivinä Kolmoset ovat itserakkaita, petollisia ja mahtailevia.Tunteellinen Nelonen "Individualisti" (The Individualist): herkkä, romanttinen, rauhallinen, syvällinen, intohimoinen, taiteellinen, pohdiskelija, alakuloinen. Neloset etsivät harmoniaa ja kauneutta tästä maailmasta. He tuntevat syvällisesti ja vaistoavat tunnelman herkästi. Neloset elävät omassa sisäisessä maailmassaan. Neloset ovat usein taiteellisia. He inhoavat keskinkertaisuutta ja tavanomaisuutta. Huonoina päivinä Neloset vaipuvat synkkyyteen, ovat itsekeskeisiä ja loukkaantuvat herkästi.

Lahjakas Vitonen "Tarkkailija" (The Investigator): innovatiivinen, viisas, herkkä, analyyttinen, tarkkanäköinen, itsepäinen, omavarainen, askeettinen. Vitoset haluavat muodostaa asioista objektiivisen käsityksen. He viljelevät kuivaa huumoria. Vitosista ei ole 'small talkiin'. Vitosilla pyörii päässä synteesit ja analyysit. Vitoset ovat tietopankkeja. Vitonen ei kaipaa ympärilleen mitään ylimääräistä, vain olennainen riittää. Huonoina päivinä Vitoset ovat saitoja, ylimielisiä ja itsepäisiä.

Turvallinen Kutonen "Kyseenalaistaja" (The Loyalist): luotettava, sitoutunut, tunnollinen, mukava, käytännöllinen, terävä-älyinen, uskollinen, skeptinen. Tämän maailman Kutoset huolehtivat siitä, että sudenkuopat huomioidaan ja niihin varaudutaan. Kutoset ovat luottotyöntekijöitä. Kutosista pidetään aina. Kutonen pelkää mutta ottaa pelostaan niskaotteen. Kutonen haluaa varmistella asioita, Kutonen haluaa että asioihin ja ihmisiin voi luottaa. Huonoina päivinä Kutonen on joustamaton, kärttyisä ja kontrolloiva.Optimistinen Seiska "Seikkailija" (The Enthusiast): spontaani, monipuolinen, nautiskelija, kekseliäs, huumorintajuinen, lyhytjänteinen, utelias, suurpiirteinen. Seiskat eivät halua kyllästyä, joten he pysyvät liikkeessä. Seiskoja ohjaa vaihtelunhalu. Seiskat tuntevat alakuloa aika ajoin ja iloisuudella he peittävät pelon kärsimyksestä. Seiskojen kanssa ei koskaan ole tylsää. Huonoina päivinä he ovat keskittymiskyvyttömiä, itsepäisiä ja haluttomia viemään asioita loppuun asti.

Itsevarma Kasi "Haastaja" (The Challenger): päättäväinen, energinen, vahva, rehellinen, suora, dominoiva, suoraviivainen, kova. Kasit haluavat ottaa ohjat käsiinsä. He eivät kestä sen enempää heikkoutta kuin epäoikeudenmukaisuuttakaan. Kasit suojelevat omiaan. Kasit ovat usein eläinrakkaita. Kasi tekee mitä haluaa ja ottaa sen mikä hänelle kuuluu. Kaseilla on suuri sydän kovan kuoren alla. Huonoina päivinä Kasit ovat itseriittoisia, aggressiivisia ja määräileviä.

Rauhallinen Ysi "Rauhanrakentaja" (The Peacemaker): mukautuva, helppo, joustava, reilu, oikeudenmukainen, itsepäinen, vetäytyvä, ystävällinen. Ysit haluavat että ihmiset elävät rauhassa ja sopusoinnussa maan päällä. Ysin maailmankuva pyörii universumitasolla. Ysi on niin sopeutuvainen, että jää itse muiden varjoon. Ysi ei halua olla huomion keskipisteenä. Tyynestä ulkokuorestaan huolimatta Ysit tekevät asiat omalla tavallaan. Huonoina päivinä Ysi on hajamielinen, apaattinen ja epävarma.Tässä lyhyet koosteet kustakin tyypistä. Haluan korostaa että persoonaan vaikuttaa myös monet muut asiat, kuten sukupuoli, lapsuus, koulutus, ikä, kasvatus, henkinen terveydentaso sekä näiden lisäksi vaistotyyppi ja viereiset siivet. Kahta samanlaista ihmistä ei ole, sehän on selvä. Tarkkanäköinen kuitenkin tunnistaa oman tyyppinsä, ja sen avulla on helpompi miettiä miksi toimii niin kuin toimii ja miksi jonkun toisen tyyli saattaa ärsyttää. Pari viisautta tähän loppuun: "Älä oleta, ota selvää." "Kukaan ei ole ärsyttävä, vaan minä olen se joka ärsyyntyy."

"Älykäs tuntee muut, viisas tuntee itsensä."

1 kommentti:

  1. Entäs tämä sitten, joka on vähän kuin sekoitus jokaista tyyppiä? Vai tuntuuko vaan, että haluaisikin kerätä rusinat pullasta! Itsestäni puhun...

    VastaaPoista