"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

torstai 1. joulukuuta 2011

Dumela

Olen iloinen siitä, että bongasin pari viikkoa sitten tv:stä (pitkästä aikaa) kivan sarjan. Kyseessä on Alexander McCall Smithin romaanien pohjalta tehty BBC:n minisarja Naisten etsivätoimisto nro 1. Kenties lukijat ovat jo kirjoihin tutustuneetkin? Minä en ole vielä ehtinyt, vaikka suunnitelmissa on. Ensimmäinen Mma Ramotswe -dekkari ilmestyi jo 1998 ja sen jälkeen niitä lienee julkaistu jo tusinan verran, suomennettukin kai jo muutama. Ainakin tv sarja on hyvin tehty ja siinä herkutellaan upeilla Afrikan maisemilla ja letkeällä afrikkalaismusiikilla. (Koska en ole kyseisessä maanosassa käynyt enkä siten omaa kuvagalleriassani Afrikkaan liittyviä valokuviakaan, niin liitän kuvitukseksi toisen maanosan, Amerikan, kuvasatoa. Tarkemmin Floridasta, Disney Worldista.)



Mma Ramotswe on muodoiltaan runsas naisihminen, nelissäkymmenissä, ja hän ratkaisee erinäisiä rikoksia, katoamisia, varkauksia sun muita ongelmia luontevasti ja hötkyilemättä, aseinaan elämänviisaus, maalaisjärki ja intuitio, taloudellisena turvanaan isänsä jättämä perintö. Avustajana toimii tiukkasävyinen ja suoraselkäinen sihteeri Mma (Grace) Makutsi, joka pitää käytännön asiat rullaamassa. Ja rakastaa konekirjoittamista. Mma Ramotswen henkinen tuki ja ystävä on autokorjaamon omistaja Rra Matekoni, joka on auttamattoman rakastunut Mma Ramotsween.



Mma Ramotswe lukee ongelmia kohdatessaan "Yksityisetsivätyön periaatteet" -kirjaa ja juo kauniista kukkakupista Rooibos-teetä, näillä eväillä toimisto pyörii. Vanha ja parhaat päivänsä nähnyt pick-up vie sinne missä Mmaa tarvitaan. Mma Ramotswe on huono rahastamaan, joten säntillinen sihteeri pitää huolen siitä, että hinnoistakin sovitaan asiakkaan kanssa. Vaikka Mma Ramotswe on kiltti, ystävällinen ja sydämellinen nainen, hänestä löytyy tiukkuuttakin kun sitä tarvitaan. Sarjasta tulee niin hyvälle tuulelle, että suosittelen sitä lämpimästi (Yle1 keskiviikkoiltaisin). Itse olen päättänyt haalia alkuperäiset kirjat käsiini mitä pikemmin.



Tapahtumat sijoittuvat etelä-Afrikkaan, Botswanaan, ja siellä tarkemmin pääkaupunkiin Gaboroneen. Botswanan tasavalta on 1,5 miljoonan asukkaan vauras monipuoluedemokratia, jossa presidentillä on laajat valtaoikeudet. Vauraus perustuu timanttikaivoksiin. Turismiin on satsattu viime aikoina ja maahan voi tehdä hinnakkaita luontosafareja. Valuutta on pula. Maan pinta-alasta 85 % on Kalaharin autiomaata. HIV-tilanne on yksi maailman synkimmistä; peräti neljännes aikuisväestöstä on saanut virustartunnan. Lisäksi kansalaisia niittää tietyt muutkin Afrikkaan valitettavasti liittyvät taudit, kuten malaria, bakteeriperäinen ripuli, A-hepatiitti ja lavantauti. Rokotukset siis kuntoon jos safarille aiot lähteä!


P.S. Dumela on tervehdys.

1 kommentti:

  1. Olipa hauska huusholli kuvissa. Ja kengät telineessä, hih! Toivoisin olevani Minnimummeli!

    VastaaPoista