"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Piinaviikon ajatuksia

Vuosi sitten pääsiäisenä meillä oli kiire avata mökkikausi, olihan vasta edellisenä syksynä saatu oma saunamökki valmiiksi ja asumiskuntoon. Sitten tulikin jo pitkä talvi väliin ja mökin ovet pantiin säppiin. Syystäkin oli siis keväällä kiire mökille. Tuolloin vuonna 2011 lankalauantaina nousi lämpötila keski-Suomessa peräti 18 asteeseen asti. Tosin pääsiäinen olikin silloin kaksi viikkoa myöhemmin kuin tänä vuonna. Nyt on tilanne ihan toinen. Talvi teki comebackin. Saa nähdä uskaltaako mökille lähteä lainkaan. Appivanhemmat aikovat uskaltautua onneaan koettamaan, perästä siis kuullaan mikä on lumitilanne ja liekö mökkitiemme vielä umpihangessa.


Italian tunnilla tänään pohdimme pääsiäisen vieton eroavaisuuksia meillä ja Italiassa, ja samankaltaisuuksia tottakai. Se on ainakin selvää, että katolisessa maassa kirkkovuoden tärkein juhla on merkittävä osa maan kulttuuria. Italian kielessä on sellainen sanonta, että "joulu vietetään perheen kanssa, pääsiäinen kenen kanssa haluat" (Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi). Niinhän se on meilläkin; jouluna ollaan enemmän perhepiirissä, pääsiäisenä kyläillään ja liikutaan, jopa juhlitaan ja matkustellaan. Kovasti yritin netistä etsiä edullista äkkilähtöä lämpimämpiin sääolosuhteisiin, vaan eipä onnistunut. Tai no, jos hinta ei ole este, niin sitten toki löytyy. Valitettavasti hinta on este, tai hidaste ainakin.  Edes Tukholman-lautalla ei ollut tilaa. Olkoon sitten niin.


Viime vuonna vietin Palmusunnuntaita rakkaan ystäväni Tiinan kanssa Pariisissa. Olimme jättäneet tähän viimeiseen lomapäivään käynnin Notre Damen katedraalissa. Ovella kirkkoon saapuvalle kansalle jaettiin palmunoksia. Sisällä kirkossa oli ihana tunnelma. Ei kuulu kirkossa käyminen meidän kulttuuriimme yhtä vahvasti kuin katolisissa, tai ortodoksisissa, maissa. Sen sijaan ruoka tuntuu näyttelevän merkittävää roolia. Kartanossa otetaan ennakkolähtö pääsiäiseen, ja tänään herkuttelemme puolison kanssa blineillä kera asiaankuuluvien lisukkeiden ja - luonnollisesti - shampanjan.


BUONA PASQUA!


1 kommentti:

  1. Pääsiäinen voi olla kylmä, mutta aurinkoa on sentään päivisin luvattu.

    VastaaPoista