"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Viisautta kautta aikojen

Desiderata
Max Ehrmannin runon mukaan
(vapaasti suomennettuna alkuperäistekstistä)

***

Kulje tyynenä melun ja kiireen keskellä, ja muista mikä rauha onkaan hiljaisuudessa.

Tule mahdollisimman hyvin toimeen muiden ihmisten kanssa, alistamatta itseäsi.

Kerro omasta totuudestasi hiljaa ja selkeästi; ja kuuntele myös muita, niitäkin joita pidät tylsinä ja oppimattomina; heilläkin on tarina kerrottavanaan. Vältä äänekkäitä ja vihamielisiä ihmisiä, he eivät ole hyväksi sielullesi.

Itsensä vertaileminen muihin saattaa synnyttää vain turhamaisuutta tai katkeruutta; onhan aina ihmisiä jotka ovat sinua suurempia tai pienempiä. Iloitse saavutuksistasi siinä missä suunnitelmistasikin. Ole kiinnostunut urastasi, kuinka vaatimaton tahansa se onkin; elämän jatkuvissa vaihteluissa se tulee kuitenkin aina olemaan sinun saavutuksesi.

Ole varovainen liike-elämässä, onhan maailma huijareita tulvillaan. Näe kuitenkin yrittämisen arvo; pyrkiväthän monet meistä korkeampiin tavoitteisiin, ja joka puolella elämä on täynnä urotekoja. Ole oma itsesi. Älä milloinkaan näyttele kiintymystä. Äläkä ole epäileväinen rakkauden suhteen, koska kaikesta pettymyksestä ja lakastumisesta huolimatta rakkaus on kuitenkin yhtä iätöntä kuin ruoho, joka kasvaa aina uudestaan.Ota opiksesi eletystä elämästä, jätä arvokkaasti taaksesi nuoruusmuistot. Vaali henkistä vahvuuttasi, se auttaa sinua selviytymään äkillisestä epäonnesta. Älä vaivaa päätäsi synkillä ajatuksilla. Monet pelot syntyvät väsymyksen ja yksinäisyyden hetkinä.

Älä ole itsellesi liian ankara. Olet maailmankaikkeuden lapsi, siinä missä puut ja tähdetkin; sinulla on oikeus elämään. Ja vaikka et sitä aina huomaisikaan, niin maailmankaikkeus avautuu juuri sinulle.

Elä siis sovussa Luojasi kanssa, mllaiseksi Hänet olit kuvitellutkin. Mikä ikinä onkin tehtäväsi tai tavoitteesi tässä elämän hullunmyllyssä, pidä kiinni sielunrauhastasi.

Kaikesta petoksesta, raadannasta ja särkyneistä unelmista huolimatta tämä on kuitenkin kaunis maailma.Ole iloinen. Pyri olemaan onnellinen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti