"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

tiistai 8. helmikuuta 2011

Kuuluisia lausahduksia, sattuvia sanontoja

Olette varmaankin huomanneet, että jotkut lausahdukset ja tokaisut jäävät elämään ikuisiksi ajoiksi. Repliikit elokuvassa, vitsiksi tarkoitetut kommentit tv-sarjoissa, poliitikon tokaisut toimittajille, mitä näitä nyt on. Päässäni alkoi pyöriä näitä lauseita, ja eikun blogia kirjoittamaan. Katsokaas kun "köyhän ainoa huvitus, on vilkas mielikuvitus" (Juha Watt Vainio)

Aloitetaan elokuvista. "After all, tomorrow is another day." (Onhan huomenna taas uusi päivä.) Näin sanoi Scarlet O'Hara (Vivien Leigh), kun Rhett Butler (Clark Gable) jätti hänet rakkauden puutteen takia elokuvassa Tuulen Viemää (Gone with the wind, 1939), Amerikan sisällissodan tuoksinassa. Miten aikuismainen, ja lohdullinen, ajatusmalli tämänkin päivän elämään. Entinen työkaverini kirjapainossa ei surrut kuralle menneitä töitä, vaan tokaisi iloisesti: "Nousee se aurinko huomennakin." Niin muuten nousi!Toinen mieleenjäänyt lause on "Play it, Sam. Play: As Time goes by." Se taas oli Ilsa Lund Laszlo (Ingrid Bergman) elokuvassa Casablanca (1942). Vastanäyttelijänä tuo tympeän charmantti Humphrey Bogart (Richard Blairen roolissa). Tapahtui toisen maailmansodan aikana Afrikassa. Voi aikoja, voi elämää!

Suomalaista elokuvahistoriaa puolestaan edustaa Tuntematon sotilas, ja erityisesti kannakselainen Antero "Antti" Rokka, joka puhui rehevää karjalanmurretta ja teki mitä huvitti, käskytyksistä huolimatta. "Vartiomies on sellainen mies, jolle ei rähistä." "No siehän sälli oot."

Metsolat oli 1990-luvun suosittu draamasarja kainuulaisesta pienviljelijäperheestä. Kartanonrouva puolisoineen oli aikanaan ihan hurahtanut sarjaan. Meidän suosikkirepliikkimme edelleen on vanhan isännän Antin (näyttelijä Ahti Haljala) vakiolausahdus vaimolleen: "Nyt kyllä keitetään kunnon kahvit." Niin tehdään kartanossakin vähän väliä, ja hyvin toimii.Legendaarinen kehotus on vuodelta 1987, ja paikkana Oberstdorf ja naisten viiden kilometrin hiihto. Marjo Matikainen lähestyy väliaikapaikkaa kehnossa kelissä, lumen paakkuuntuessa suksenpohjiin, ja karjaisee avustajille "Havuja...perkele". No, jos ei hommia hoideta, niin johan on perkele!

Valtioneuvos ja poliitikko Harri Holkeri on kunnostautunut tokaisuillaan. Kuka muistaa vielä "Syökää silakkaa" -kehotuksen 1990-luvun taitteesta, kun pääministeri Holkeri antaa köyhille lama-ajan ruokavinkin. Toinen yhtä tunnettu tokaisu lienee "Minä juon nyt kahvia". Toimittajat kävivät iholle kysymyksillään 1990, kun Holkerin suunnitelmista presidenttivaalien suhteen käytiin spekulaatiota.

"Arbeit macht frei" (työ vapauttaa) ei taida herättää sympaattisia tuntoja, vaikka kuuluisa lausehan se on sekin. Tällainen teksti oli mm. kyltissä Auschwitzin keskitysleirin pääportilla. Se oli natsien kasvatustavoite juutalaisten suhteen. Kyseinen kyltti muuten varastettiin v. 2009.Juha Watt Vainio lienee Juicen ohella niitä sanarikkaimpia lauluntekijöitämme. Hänen suustaan on kuultu mm. "Kaikkihan te tiedätte, että minä en osaa laulaa, mutta asiaa parantaa se, että en osaa myöskään soittaa."

Kartanonrouvan all-time-favourite on Matti Nykänen. Rakkauteni tuohon maailman parhaaseen mäkihyppääjään ei kuole koskaan. Kartanonrouvan suosikit tulevat tässä: "Kaikki on all right ainakin minulla. En tiedä, onko muilla." (kommentti avioeron peruuntumisista) "En suosittele antabusta kenellekään. Sen kanssa tulee ryypätessä ihan kammottava olo." "Aina ku mä hyppään ja pääsen siihen hyppyrin nokalle, niin mulle tulee sellanen bon voyage -tunne, siis että oon kokenu tänä joskus aikaisemminkin."

Unkarilais-amerikkalainen näyttelijätär Zsa Zsa Gabor on mm sanonut, että "En ole vihannut ketään miestä niin paljon, että olisin antanut timantit takaisin." Ranskalainen kirjailija Francoise Sagan puolestaan on sanonut: "Raha ei tee ketään onnelliseksi, mutta itken mieluummin Jaguarissa kuin bussissa." Niin totta!

Näitähän riittää. Siirrän muisteluvastuun nyt teille, rakkaat lukijat! Ja muistakaa: "Huominen on aina tulevaisuutta."

4 kommenttia:

  1. Meidänkin elämään on jäänyt lausahduksia ja tokaisuja hauskoista tilanteista kuten HERRAANNJUMMALLA :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä on Tipsusta upeita ratsastuskuvia! Ja sanontoja olet hienosti saanut tarinaan.

    VastaaPoista