"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Viisuillaan

Onpa ihana päivä. Karmaisevista pakkaslukemista huolimatta. Kittilän rouva sanoi eilen että pukeutumiskysymyshän sää aina on. Oikeassa on Lapin tyttö. Ja lisäisin vielä että ehdottomasti myös asennekysymys. Jos talvi masentaa, yritä löytää siitä edes jotain positiivista. Mitä tahansa joka saa mielialan kohoamaan. Masentaahan se, jos fokus on negatiivisuudessa koko ajan. Talvessa on hyvää mm. lumen narskunta jalkojen alla, auringon kilo puhtaalla lumella ja erityisesti se, että talven jälkeen seuraa aina kevät.Istuttiin eilen viettämässä ystävänpäivää viiden daamin voimin, ja säästäkin puhuttiin, kuinkas muuten. Ja paljon muustakin. Joskus sattuu yllättäviäkin asioita. Ruokapöydässä illan emäntä mainitsi, että tänään katsotaan sitten euroviisujen Suomen finaalia. Aha, ajatteli kartanonrouva, telkkariako tänne tultiin katsomaan. How wrong was I... Tärkeämmistä asioista olikin kyse. Seurueessamme istui rouva, jonka siskonpoika oli nimittäin mukana finaalissa. Ja niin uskomatonta kuin elämä voikin parhaimmillaan olla, tämä suloinen Axel, 20 v, otti ja voitti koko skaban ja lähtee siis Düsseldorfiin Suomea edustamaan kappaleellaan Da da dam. Meidän iltamme repesi spontaaneiksi voitonjuhliksi. Ja kartanonrouva ei ole sentään seurannut euroviisuja lähes kymmeneen vuoteen.

Seurueemme taisi lähettää yhteensä sata äänestysviestiä Axelin puolesta. Ihaninta oli se, ettei kyseessä ollut vain ystävän kollektiivinen tukeminen, vaan sokerina pohjalla meidän kaikkien mielestä Paradise Oskar oli ehdottomasta paras finalisteista. Ja se biisi oli ihanan tarttuva ja rento ja hyväntuulinen. Kartanonrouva fanittaa ihan täysillä! Kiitos vielä Tiinalle ihanasta ruoasta ja pitkästä aikaa huikeimmasta (yllätyksellisestä) illanvietosta!!!
Paradis-Oskar on muuten hahmo Astrid Lindgrenin lastenkirjasta Rasmus på luffen (Rasmus ja kulkuri, 1956, suomennos WSOY 1956). Tarinassa Rasmus-poika karkaa lastenkodista ja tapaa karkumatkallaan Paradis-Oskarin, leppoisan kulkurin, joka alkaa pitää hänestä huolta. Sijaisperheen asemesta Rasmus valitsee elämän kulkurina Paradis-Oskarin kanssa. Tällaisesta tarinasta on siis lähtöisin euroviisunoviisin taiteilijanimi, ja olihan laulukin kulkurimaisen leppoisa. Niin kuin itse Paradise Oskarkin! Terveisiä vaan Kirkkonummelle.

Euroviisuja on järjestetty vuodesta 1956 asti, 55 kertaa siis jo. Suomi ei ole näissä kisoissa kunnostautunut kuin kerran, kun vuonna 2006 Lord voitti kappaleellaan Hard Rock Hallelujah. Silloinkin taisi kansa olla melko kahtiajakautunut siitä oliko kappalevalinta edes kurantti. No, voitto mikä voitto. Kerrankin. Irlanti on tainnut peräti seitsemän kertaa olla ykköspallilla.
Ruotsalainen lastenkirjailija Astrid Lindgren syntyi Vimmerbyssä, ja siellä on huvipuisto nimeltä Astrid Lindgrenin maailma. Ihana paikka jossa lapset voivat seikkailla näiden satukirjahahmojen maailmoissa ja puuhastella kaikkea kivaa monipuolisella puistoalueella. Tukholman Junibackenissa (sisähuvipuisto Djurgårdenissa) pääsee myös mukaan Astrid Lindgrenin satuihin pohjautuviin seikkailuihin. Suosittelen lämpimästi lapsiperheille molempia kohteita. Aikuisellakin on niissä kivaa...

Tässä pieni pätkä Rasmus på luffenista:

 Kattvisan

Tänk jag drömde inatt att jag hade en katt
och han åt bara sill och potäter
du får trot om du vill men potäter och sill
det är just vad små kattungar äter.

Da da dam, sanoo kartanonrouva. Onnea vielä söpölle Axelille. Ja ylpeälle Mina-tädille erikoishalaukset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti