"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

maanantai 21. helmikuuta 2011

Viru Valge

Rakkauteni Viroon on varmaankin selvinnyt lukijoille jo aiemmin. Tallensin Yle Teemalta dokumentin Viru-hotellin rakentamisesta, ja ihan kyynel vierähti poskelle nostalgiasta. Siis, selvennyksen vuoksi, vaikka olen vähintään parikymmentä tallinnalaista hotellia testannut, niin Viru-hotellissa en ole yötäkään viettänyt sitten neuvostoajan, eli sen yhden kerran vuonna yksi ja kaksi ennen nakkisotaa. Mutta hei, kaikkihan Virun tietävät!

Suomalaiset siis rakensivat Viru-hotellin, ja se valmistui vuonna 1972. Neuvostoaikaa elettiin ja Inturist-matkatoimiston käyttöön (ja maksamana) hotelli rakennettiin. Urakoitsijana toimi Repo Oy. Kerroksia oli 23 ja huoneita 463 (vuodepaikkoja 850). Sekin on merkillepantavaa, että hotelli oli korkein suomalaisten koskaan siihen mennessä rakentama asuinrakennus. Hotelli on teräsrunkoinen, ja siksipä työmaalla tarvittiin hitsareita, joita oli siihen aikaan poikkeuksellisen suuri määrä tällä rakennustyömaalla, tarkalleen 15 henkilöä. Kaikki rakennusmiehet olivat muuten suomalaisia. Sanon tämän siksi että tämän päivän maailmassa rakennusmiehet suomalaisilla työmailla tuppaavat olemaan, yllätys yllätys, virolaisia...Ei liene yllättävää, että raksamiehet tuohon aikaan tulivat pääsääntöisesti Kajaanin työvoima-alueelta. Siellä työttömyys oli suurinta. Liekö tilanne sama tänäkin päivänä... Materiaali sen sijaan tuli Neuvostoliitosta, ja myöhästymiset olivat yleisiä. Hmm, materiaalin myöhästyminen - kuulostaapa tutulta. Jo silloin rakennusmiehet halusivat tehdä kuusipäiväistä työviikkoa, jotta pääsivät välillä kotiin käymään. Joka viides viikko näin ollen oli vapaata. Työnantaja maksoi kolme matkaa vuodessa koti-Suomeen, loput matkat maksettiin omasta pussista. Tänä päivänä taitaa mennä niin, että kolme viikkoa töitä, viikko vapaata. Tosin työtuntejakin tehdään enemmän sisään. Tuohon aikaan työaika oli 8.15-17.15.

Päivärahaa maksettiin toki. Sillä sitten miehet saivat maksettua "ruoan, tupakin ja muut henkilökohtaiset menot". Viinalla ei rällätty sen enempää (tai vähempää) kuin tänäkään päivänä. Poikkeuksena lienee se, että nämä herrat viettivät vapaa-aikaa tiukasti puku päällä ja kravatti kaulassa. Tämän päivän duunarit taitavat rillutella hiukan erinäköisissä vetimissä... Terveydenhoitaja puolestaan kertoi, että "maanantaiaamuisin on normaalia enemmän päänsärkyä ja väsymystä" havaittavissa potilaissa... Mustan pörssin kaupassa hankittiin lisätienestejä, tottakai. Eikä päivärahoilla välttämättä pärjännytkään, vaan kotoa Suomesta tuotiin valuuttaa, se sallittu 100 mk.

Kartanonrouva kyllä muistaa ne oman firmamme ulkomaankeikkalaiset, joiden kaikki tienestit paloivat rillutteluun, eivätkä piisanneetkaan. Samaa rataa mennään siis, vuodesta toiseen.Vuonna 1994 Viru-hotelli yksityistettiin ja sen omistajaksi tuli SRV Viitoset. Hotellia operoi nykyään SOK-Yhtymä. Huoneita lienee tätä nykyä 516. Hieno yksityiskohta on se, että hotellin merkittävää asemaa kunnioittaakseen ns. KGB:n kuunteluhuone on museoitu ja sitä pääsevät turistitkin tilauksesta katsomaan. Isoveli toden totta on meitä valvonut aikanaan. Virun yhteydessä on hulppea ostoskeskus, ja Virun alla on nykyään linja-autoasema. Viru on ollut, ja on edelleen, siis Tallinnan keskeisin paikka. Siksi sen rakentaminen aikanaan olikin melko kohahduttava asia. Pohdittiin sitä sopiiko se kyseiseen paikkaan vai ei. Ja onhan se Tallinnan siluetin kannalta aika merkittävän näköinen rakennelma, merelle päin.

Meillä useimmilla lienee Virusta monenlaista muistoja. Kun seuraavan kerran käytte Tallinnassa, katsokaa sitä aivan uusin silmin. Virulla on menneisyys...ja tarinoita kerrottavanaan.

Kartanonrouvan suositukset Tallinnan parhaista hotelleista:
- Three Sisters Hotel: paras ikinä! jokainen huone yksilöllinen ja viihtyisä, ihana aamiainen, kaunis kokonaisuus, valitettavan kallis...
- Hotel St. Petersbourg: keskeinen sijainti, hyvä palvelu, korkeatasoinen hotelli, kauniit huoneet, tasokas aamiainen
- Hotel Barons: loistava sijainti, tilavat huoneet, hyvä ravintola josta näkymä vanhan kaupungin vilkkaimmalle kadulle
- Hotel Viru Inn: pieni boutique-hotelli Viru-kadulla, hurmaavat huoneet ja yksilöllinen palvelu, ihana!
- Tallink Spa Hotel: sataman lähellä, moderni hotelli, lapsiperheen unelma kivan kylpylän takia, psykedeeliset kokolattiamatot!

Tervemenoa Tallinnaan!

Ravintola Paat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti