"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

lauantai 28. tammikuuta 2012

Lapsiakin on monenlaisia

Enneagrammin, persoonallisuusopin, avulla voidaan oppia myös lapsista. Ollaanhan melko yleisesti sitä mieltä, että jo lapsena valitsemme oman persoonallisuustyyppimme. Joidenkin mielestä me synnymme tietyiksi tyypeiksi. Niin tai näin, vaikka lapset ovatkin vielä kehittymättömiä persoonallisuuksia, näkyy heissä jo selvästi oman tyypin vaikutus. Opettajien ja päiväkoti-ihmisten (vanhemmista puhumattakaan) kannalta olisi hyödyllistä perehtyä Enneagrammiin, jotta  ymmärtäisimme miksi kaikki lapset ovat niin erilaisia ja miksi kukakin toimii niin kuin toimii. Ihan niin kuin me aikuisetkin olemme omia persoonallisuuksiamme. Tässä pieni omaksi ilokseni tekemä suuntaa-antava kuvaus kustakin persoonallisuustyylistä, lapsen näkökulmasta. Olen itse keksinyt nimet...Tiina Tarkkaavainen on tunnollinen, kunnollinen ja jämpti. Hän on vakava lapsi, joka noudattaa sääntöjä. Hän pitää järjestyksestä ja kurista, ja paheksuu niitä jotka eivät osaa käyttäytyä. Tiina Tarkkaavainen saattaa ottaa kotonaan vanhemman roolin, jos huomaa ettei omista vanhemmista siihen ole. Tiina Tarkkaavainen on tarkka myös syömisestään, ja saattaa kärsiä vatsakivuista ja päänsärystä liian yrittämisen takia.

Anni Auttavainen on miellyttävä, aurinkoinen ja äärimmäisen sosiaalinen. Hänellä on paljon ystäviä ja hän hakee huomiota miellyttämällä ja esiintymällä. Anni Auttavainen on aina valmis auttamaan ja kuuntelemaan, ja hänellä on suuri rakkaudenjano. Hän on myös herkkä loukkaantumaan, ja hän usein miettii mitä muut hänestä ajattelevat. Anni Auttavainen saattaa syödä suruunsa ja kärsiä näin paino-ongelmista.

Pekka Puuhakas on hyväkäytöksinen, organisoitunut ja täynnä energiaa. Hän on opettajan lellikki, hyvä oppilas ja monessa mukana. Pekka Puuhakas on aina siististi pukeutunut, onnistuu kaikessa mitä tekee ja pääsee pitkälle. Hänellä on vahva kilpailuvietti ja nokkela mieli. Pekka Puuhakas on myös kärsimätön. Pekka Puuhakas saattaa kärsiä syömishäiriöistä, ja kenties nukkuu liian vähän.

Ulla Uneksija on lämmin, herkkä ja ystävällinen. Hän on myös ujo ja arka. Ulla Uneksija on mielestään erilainen kuin muut ja hän loukkaa mielensä herkästi. Jotkut Ulla Uneksijat saattavat myös räväyttää tai kapinoida. Ulla Uneksija etsii unelmamaailmaa, sielunkumppania, ja kaikkea sellaista mitä ei voi saada. Ulla Uneksijalla on vilkas mielikuvitus, kenties taipumus taiteellisuuteen. Ulla Uneksija kärsii herkästi vatsakivuista.Panu Proffa on ujo, hidastempoinen ja älykäs. Hän ei pidä huomiosta ja nauttii yksinäisyydestä enemmän kuin muut. Panu Proffalla on mielipiteitä ja tutkiva mieli. Sosiaaliset normit eivät ole häntä varten ja hän huomaa asioita joita muut eivät näe. Panu Proffa saattaa olla "yöeläjä". Panu Proffalla on muutama hyvä ystävä, porukoissa hän ei juurikaan viihdy. Panu Proffa saattaa kyseenalaistaa vanhempansa ja haluaa itsenäistyä varhain.

Kalle Kyselevä on ystävällinen, levoton ja tarkkaavainen. Hänen mielialansa saattavat olla vaihtelevia. Kalle Kyselevä on riippuvainen muista ja hän on yleensä pidetty kavereiden keskuudessa. Kalle Kyselevä tykkää väitellä ja kyseenalaistaa asioita. Kalle Kyselevä saattaa olla myös porukan pelle. Läksyt hän hoitaa pikaisesti, tietokone tai tv houkuttaa enemmän. Kalle Kyselevä testaa vanhempiaan.

Iida Iloinen on utelias, sosiaalinen ja aurinkoinen. Hänellä on paljon ystäviä ja hän tykkää vitsailla tai kertoa tarinoita. Hänellä on paljon harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita. Iida Iloinen ikävystyy helposti. Saattaa olla jopa taipuvainen adhd-syndroomaan. Iida Iloiset ovat syntyneet onnellisten tähtien alla eivätkä osaa/halua käsitellä ikäviä asioita. Iida Iloinen saattaa myös valehdella ja lupailla liikoja. Iida Iloisella on aina missio.

Ville Voimakas on energinen, pomottava ja voimakas lapsi. Hän tekee kaiken aina "kympillä". Pahimmillaan Ville Voimakas saattaa olla kiusaaja. Ville Voimakas väittää periaatteesta vastaan. Ville Voimakas on vakuuttava ja itsevarma eikä ota komentelua vastaan. Ville Voimakas saattaa ottaa jonkun "siipiensä suojaan", onhan hänellä suuri sydän kovan pinnan alla. Ville Voimakas ei ole aamuihminen. Ville Voimakas saattaa ottaa vastuun perheestään, koska pitää itseään lauman vahvimpana jäsenenä.

Liisa Levollinen on kiltti, suloinen ja herkkä lapsi. Liisa Levollinen kiipeää syliin eikä halua laskea irti. Liisa Levollinen haluaa pysyä riitojen ulkopuolella. Liisa Levollinen vähättelee joskus itseään eikä pidä omia tarpeitaan tärkeinä. Liisa Levollinen salaa asioita ja loukkaantuu herkästi. Joskus hän saa itsepäisyyskohtauksen tai yllättävän raivokohtauksen, mutta tämä menee nopeasti ohi. Liisa Levollinen on helppo lapsi, ja hän nauttii ruumiillisista nautinnoista, kuten syömisestä, nukkumisesta ja makoilusta auringossa.


Jaan kanssanne näitä oppeja, koska aidosti ja oikeasti uskon, että meillä kaikilla on paljon opittavaa toisiltamme. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ja hyväksyttävää tapaa elää ja olla. Me jokainen olemme oman elämämme sankareita ja hyviä juuri sellaisena kuin olemme. Kaikki personaallisuudet ovat yhtä hyviä tyyppejä. Jokainen lapsi on yhtä ihana lapsi. Kun ymmärrämme tasavertaisuutemme, erilaisista persoonallisuuspiirteistämme huolimatta, pärjäämme paremmin keskenämme.

"Oikeastaan Tikrussa ei ole mitään vikaa", sanoi Nasu laiskasti.
"Ei niin", sanoi Risto Reipas.
"Oikeastaan ei kenessäkään ole", sanoi Puh.
"Minä olen sitä mieltä", hän sanoi. "Mutta olen varmaan väärässä", hän sanoi.
"Et ole", sanoi Risto Reipas.
(Nalle Puh rakentaa talon)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti