"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Liu lau laskiaista

Tänään laskiaistiistaina mässätään silavaisella hernekeitolla, blineillä, laskiaispullilla - kukin makunsa mukaan. Huomenna tuhkakeskiviikkona alkaakin paasto, joka kestää pääsiäiseen asti. Sitten taas mässäillään... Katolisissa maissa vietetään laskiastiistaisin riehakkaita ja riemullisia karnevaaleja, meillä Pohjolassa lasketaan perinteisesti pulkkamäkeä. Vanhatestamentillista perinnettä noudattavat kristityt tapasivat jo 300-luvulla repiä vaatteensa, pukeutua säkkikangaspukuun ja kieriskellä tuhkassa. Siitä nimitys tuhkakeskiviikko. (Reijo Ylimys: Pyhän vuoden pyhät, Johnny Kniga)

Näinä ankeina aikoina (?) kaupungin rahavarat eivät riitä sellaisiin ylellisyyksiin (??) kuin laskiaispullat, runebergintortuista nyt puhumattakaan. Näin on monta vuotta ollut asian laita myös lasteni kyläkoulussa. Siitä se ajatus sitten lähti: esitin aatteeni vanhempainyhdistyksen johtokunnalle, joka siunasi puheenjohtajan idean, ja tänään sain kunnian herätä kukonlaulun aikaan hakemaan koulumme oppilaille vanhempainyhdistyksen tarjoamat laskiaispullat. Keittäjämme Kirsi oli oikein iloinen, kun nosteli herkulliselta tuoksuvia pullia lastauslaiturilta apukeittiöönsä. Hyvä meidän koulumme!Aamuherätyksistä puheenollen, olen muuten laskenut Janne Katajan vihdoin sydämeeni. Tänään löysin itseni nauramasta ääneen Jannen jutuille aamu-Novaa kuunnellessani. Sydämeni ei ole hylännyt Kimmoa, ei tietenkään, mutta Janne on lunastanut paikkansa Minnan parina. Kyllä kuulkaa ihminen sopeutuu kummasti. Tarkoitan itseäni...

Laskiaistiistai ei ole tämän päivän ainoa merkitys. Tänään vietetään myös Kansainvälistä naistenpäivää. Varmaankin siitä syystä, että erityisesti Venäjällä (ja Virossa) tämä päivä on aina huomioitu merkittävällä tavalla, olen kuvitellut että sen alkuperäkin olisi siellä päin. YK:n sivuilta kuitenkin luin, että ensimmäisen kerran on lanseerattu tällainen naisten oikeuksien päivä jo vuonna 1909 Amerikassa, Amerikan sosialistisen puolueen toimesta. Myös Euroopassa ensimmäisen maailmansodan tuoksinassa vietettiin naistenpäivää ikään kuin protestina sodalle. Naistenpäivän perimmäinen idea on ollut naisten oikeuksien parantaminen ja äänioikeuden saaminen. Ei huono.Venäjällä ainakin virtaa siis tänään kukkakimppuja ja suklaarasioita rakkaille vaimoille, tyttärille, rakastajattarille, äideille, isoäideille, työtovereille... Miten lienee meillä? Kartanossa ei asu venäläisiä, mutta toivossa on kiva elää. Siis kukkien toivossa. Shampanjakin olisi kiva.

LIUKUMÄKEÄ (Kirsi Kunnas)

Ulla liukuu rullaati rullaa,
aamusta iltaan mäki vie Ullaa,
housut puhki, kantapäät rikki,
ja nenään ommellaan tikki.

Riemullista laskiaispäivää. Onnellista naistenpäivää.

2 kommenttia:

  1. Vanhempainyhdistykseltä hieno juttu hankkia lapsille laskiaispullat! On kuntamme köyhä ja siksi jää...siis köyhäksi, koska taloudenpito on hunningolla (sanon kahden vuosikymmenen valtuustoistumisen kokemuksella). Toista oli ennen, huak huak.
    Ihana kuva Rassesta, ei uskois että poika on ollut niin pikkuinen joskus!

    VastaaPoista
  2. Lapset ja opettajat saivat pullansa, kartanonrouva jäi ilman ruusuja ja shampanjaa. Parempaa onnea ensi vuonna?

    VastaaPoista