"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

tiistai 17. toukokuuta 2011

Me äidit

Ajattelin avata teille - rakkaat lukijani - hiukan enneagrammin (persoonallisuusoppi) kiehtovaa maailmaa, ja raottaa äitiyttä (samaan pakettiin menee isyyskin...) eri persoonallisuuksien valossa. Kas kun äitejä on aina syytetty milloin mistäkin, yleensä turhaan, ja kaikkinensa jokainen on kuitenkin parhaansa tehnyt, ja oman persoonallisuustyyppinsä mukaisesti toiminut. Henkinen sairaus on sitten toinen juttu; nyt puhutaan keskivertoterveistä äideistä. Toivottavasti löydät itsesi tästä joukosta, ja olet siitä ylpeä!

Enneagrammin lyhyt oppimäärä, seiskan näkökulmasta, olkaa hyvä:Ykkösäiti. Ykköset ovat periaatteellisia, vastuuntuntoisia ja oikeudenmukaisia. Äiteinä he luontaisesti ovat huolehtivaisia ja osaavat pitää homman kasassa, ja järjen äänen kuuluvilla. He pitävät huolen siitä, että arki pyörii systemaattisesti. Ykkösiin voi luottaa, he ovat sanansa mittaisia. Ykköset ovat esimerkillisiä ihmisiä; elävät niin kuin opettavat. Ykkösäidit hallitsevat aikataulut ja rutiinit. Joskus ykkösäiti saattaa olla liian kriittinen ja vaatia liikaakin lapsiltaan.

Kakkosäiti. Kakkoset ovat sydämellisiä, empaattisia ja kannustavia. Äiteinä he todella nauttivat lapsistaan, ja äitiydestä yleensäkin. He ovat kiinnostuneita lastensa tekemisistä ja auttavat parhaansa mukaan. He tekevät lastensa eteen kaikkensa. Kakkosäiti on äiti lapsilleen ikuisuuksiin asti ja sen yli. Joskus kakkosäidit saattavat olla liiankin manipuloivia, ja avuliaisuus saattaa mennä hiukan liian pitkälle (hyvässä tarkoituksessa), eivätkä lapset kenties opi siksi seisomaan omilla jaloillaan.

Kolmosäiti. Kolmoset ovat innostavia esikuvia, vakuuttavia ja aikaansaavia. Äiteinä he toivovat lapsilleen parasta maailmassa; menestystä opinnoissa, harrastuksissa, elämässä kaikkinensa. Heidän kannustuksensa on energistä ja eteenpäin puskevaa. He opettavat lapsilleen optimismia ja itsevarmuutta. Kolmosäiti tarjoaa lapselleen kaikki mahdollisuudet mitä maailmalla on tarjottavanaan. Joskus kolmosäiti saattaa olla liian poissaoleva (omien kiireidensä takia) lapsensa arjesta, ja kenties hiukan liian ylipirteä ja vaativakin.Nelosäiti. Neloset ovat syvällisiä, intuitiivisia ja yksilöllisiä. Nelosäiti antaa lapsilleen lämpöä ja syvällistä maailmankatsomusta. Neloset elävät voimakkaasti tunnemaailmassa ja näkevät maailman kauneuden. Nelosäiti saattaa myös olla taiteellinen, ja kenties luoda kotiin boheemin rentoa tunnelmaa. Nelosäidit osaavat aidosti arvostaa lastensa erilaisuutta ja tukea sitä.  Joskus nelosäidin tunteellisuus, etenkin mielialanvaihdokset, saattaa olla lapselle liikaa ja aiheuttaa pelkoa.

Vitosäiti. Vitoset ovat älyllisiä, huomiokykyisiä ja pitkäjännitteisiä. Vitosäiti on syvällisesti kiinnostunut lapsensa kehityksestä. Hän osaa keskittyä pieniinkin yksityiskohtiin; oli sitten kyse läksyistä tai harrastuksista. Vitoset ovat rauhallisia ja tyyniä, eivätkä hötkyile, ja täten luovat kotiin seesteistä tunnelmaa. Vitosilla on loistava huumorintaju. Vitoset mielellään keskustelevat lastensa kanssa asioista. Joskus vitosäiti saattaa vaikuttaa lapsen silmin poissaolevalta ja etäiseltä, "omaan maailmaansa karanneelta".

Kutosäiti. Kutoset ovat mukavia, luotettavia ja tunnollisia. Kutosäiti on sitoutunut äitiyteen. Hän omistautuu vanhemmuudelle täysin ja elää mukana lapsensa arjessa. Kutosäitiin voi luottaa kaikissa tilanteissa, ja hän oikeasti kuuntelee. Kutosäiti on kuin naarastiikeri, joka vaanii mahdollisia ansoja lapsensa tiellä, ja hoitaa ne pois päiväjärjestyksestä. Kutosäiti haluaa taata lapselleen turvallisen elämän. Joskus kutosäiti voi olla ylihuolehtiva ja pelotella lastaan maailman uhkakuvilla, ja siten silotella tietä liikaa.Seiskaäiti. Seiskat ovat eloisia, idearikkaita ja ikuisia optimisteja. Seiskaäiti tykkää pitää hauskaa lastensa kanssa. Seiskat ovat iloisia ja huumorintajuisia. Seiskaäidit järjestävät paljon ohjelmaa lapsilleen ja pitävät näin tylsyyden poissa arjesta. Seiska antaa lastensa toteuttaa unelmiaan vapaasti. Joskus seiskaäiti voi olla liian vauhdikas kokemus rauhalliselle lapselle, joka ei haluakaan olla liikkeellä koko ajan. Joskus seiskaäiti on turhankin kärsimätön eikä ehdi kuunnella lastaan tai keskittyä tähän.

Kasiäiti. Kasit ovat rohkeita, rehellisiä ja suojelevaisia. Kasiäiti puolustaa lapsiaan viimeiseen asti. Kasit ovat hyviä roolimalleja itsevarmuutensa takia. Kasit pitävät arjen kasassa laumanjohtajan auktoriteetillaan, eivätkä anna niin sanotusti hiirten hyppiä pöydällä. Kasien arki on säännöllistä ja jämptiä. Vahvan kasiäidin puoleen voi kääntyä niin isoissa kuin pienissäkin huolissa: hänen sydämensä on suuri. Joskus kasiäiti saattaa olla lapsesta pelottava ja määräilevä, kenties aggressiivinenkin.

Ysiäiti. Ysit ovat sopuisia, kärsivällisiä ja ymmärtäväisiä. Ysiäidit ovat lämpimiä ja hyväksyviä. He osaavat asettautua lapsen maailmaan luontaisesti. Ysien kanssa on helppo neuvotella ja tulla toimeen. He ovat turvallisia ja joustavia, myönteisiä. Ysi ei hermostu pienistä eikä hänen maailmansa kaadu aikataulujen pettäessä. Joskus ysiäidit ovat liian kilttejä eivätkä osaa sanoa lapselleen ei. Ysit antavat helposti periksi, koska välttelevät konflikteja, ja sitä lapset oppivat käyttämään hyväkseen.Haluan korostaa, että tässä on hyvin tiivistetysti kerrottu eri tyyppien toimintatavoista. Olemme kuitenkin jokainen oma persoonamme; ja taustamme ovat erilaisia. Lisäksi edustamme kolmea erilaista vaistotyyppiä, jotka nekin tuovat oman mausteensa tähän soppaan, jos nyt tätä sopaksi voi sanoa. Myös oman äitimme malli on jättänyt jälkensä äitirooliimme, halusimmepa tai emme. Tärkeintä on, että olemme isellemme armollisempia, ja sitä myöten myös muille. Jokainen tekee aina parhaansa, enempää kun ei voi tehdä.

Koska olen tekemässä aiheesta lopputyötä, toivon palautetta esim. sähköpostiini (osoite löytyy blogista vasemmasta reunasta Elämäntaidonvalmennus-osiosta). Eli jos tunnistit itsesi, ja haluat tuoda kuvaukseen lisävaloa ja omia käsityksiäsi äitiydestä (tai isyydestä), niin teet minut todella onnelliseksi kun jaat ajatuksiasi kanssani. Tämä on minulle todella tärkeää. Kiitos vielä palautteesta.

Äidit vain, nuo toivossa väkevät,
Jumalan näkevät.
Heille on annettu voima ja valta
kohota unessa pilvien alta
ja katsella korkeammalta.
- Lauri Viita -

7 kommenttia:

 1. Tunnistin itsessäni hitusen noista jokaisesta? En taida siis kuulua selkeästi mihinkään kategoriaan? Tai sitten olen tuuliviiri-äiti ollut.
  Tuon viimeisen kuvan muistan sieltä Islannin matkalta!

  VastaaPoista
 2. Käypä anoppiseni tekemässä testi osoitteessa www.namaste.fi/enneagrammi niin eiköhän se selviä. Ja jos ei selviä, niin selvitetään yhdessä. Kaikissa meissä on vähän kaikkia tyyppejä, mutta syntymästä asti edustetaan kuitenkin yhtä tyyppiä, eikä se iän myötä muuksi muutu. Yleensä se joka ajattelee olevansa vähän kaikkea on kutonen. Mutta ei sekään kirkossa ole kuulutettu... Testatkaa, hyvät lukijat!

  VastaaPoista
 3. Mustakin tuntuu et voisin olla kaikista joitakin piirteitä :D

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. äläpäs poista mun vauva kommentteja, voisin oikeestiki hommata semmosen ihanan vauvan :)))))

  VastaaPoista
 6. Vauvat ovat ihania, mutta et hanki. Vielä... Vai meinasitko tuoda mulle hoitoon?

  VastaaPoista