"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

torstai 26. toukokuuta 2011

Kylpyläelämää Naantalissa

Jokavuotinen lomaosakeviikko on vietetty Naantalin kylpylässä, jo viidettä kertaa. Tosin tällä kertaa jäi oleskelu vain neljään päivään erinäisten muiden menojen takia. Veljeni lähti loppuviikoksi paikkaamaan kartanonrouvaa, ettei yhtään hukkaan mene tuo ihana lomaosake.

Lomaosakkeista on kaikenlaista sanottu ja oltu tietävinään, mutta ainakin näissä SVC (Sunborn Vacation Club) asunnoissa on ollut mukava viettää lomaa, ja Interval-järjestelmän kautta on maailma auki melkein minne vaan. Yhtenä vuonna vietettiin viikko Floridassa "vaihtarissa", hulppeassa Marriotin hotellissa, porealtaineen päivineen. Kyllä kelpasi. No, edut tietysti heikkenevät vuosi vuodelta, esim. ensimmäiset kolme vuotta kylpylän käyttö kuului sopimukseen, nyt siitä maksetaan erikseen. Sellaistahan se on.


Tytär oli matkaseurana, tälläkin kertaa. Miehet eivät vaivautuneet mukaan lainkaan, heillä oli omat juttunsa. Ystävätär vietti lisäksi pari päivää kanssamme. Joku joskus epäili, ettei kylpylässä jaksa viettää viikkoa kerrallaan, etenkään vuosi vuoden jälkeen. Kyllä muuten jaksaa! Tosin kai se vaatii tietynlaista aktiivisuuttakin. Meillä tytär takaa sen, ettei äidin elämä tule tylsäksi. Pelataan tennistä (lue: läiskitään ammattitaidottomasti), huonolla kelillä käydään kuntosalilla, kilpaillaan minigolf-radalla, vuokrataan polkupyörät ja tutkitaan Naantalia laajemmin, käydään kallioilla kiipeilemässä ja retkeilemässä, lillutaan tietty kylpyläosastolla ja otetaan erilaisia kauneushoitoja.



Jos hyvin sattuu, portit presidentin kesäasunnon, Kultarannan, puutarhaan ovat joinain iltoina avoinna matkailijoille. Loviisan Aitta -niminen hulppea ja ihana sisustuskauppa (vanhassa navetassa) sijaitsee ajomatkan päässä Ruskossa, ja siellähän käy mielellään löytöjä tekemässä. Turku on sekin kivenheiton päässä, moninaisine nähtävyyksineen ja näyttelyineen. Etenkin tänä vuonna on Turku tapetilla ja täynnä aktiviteetteja, kun se on yksi Euroopan kulttuurikaupungeista. Louhisaaren kartanolinnaan kannattaa käydä tutustumassa, ajomatka Askaisiin on vain 25 minuuttia. Muumimaailma ei ole vielä toukokuussa virallisesti auki, mutta joka vuosi ollaan tyttären kanssa livahdettu avoimista porteista sisään alueelle tutkailemaan paikkoja - ilman ruuhkia. Äitikin on viihtynyt! Sijaitsee muuten Kailon saarella, joka on naantalilaisten virkistyskäyttöön tarkoitettu alue.



Naantalissa on mielenkiintoinen pieni museo (Humpin ja Hiilolan kiinteistöt), birgittalais-luostarin kirkko, näköalatorni kirkon alapuolella, Rakkaudenpolku ja sen varrella rauhaisa uimapoukama ja mahtavat kalliot, joilta aukeaa upeat näkymät sekä Naantaliin että merelle. Vanhan kaupungin kujilla on kiva kuljeskella ja ihailla somia taloja ja kauniita pihoja. Mannerheiminkadun varrelta löytyy pieniä puoteja ja gallerioita. Suosittelen piipahtamaan Vanhan Naantalin kaupassa: sitä pitää Disney-tavaraan hurahtanut mieshenkilö, joka itse istuu tiskin takana soittamassa vanhanajan musiikkia ja kertoilee tavaroiden alkuperästä. Varsinainen aarreaitta nostalgiannälkäisille!



Ravintoloitakin löytyy viikon jokaiselle päivälle: kylpylässä on mm. thai-ravintola, rento Tammikellari ja uudistunut Le Soleil -ravintola (jossa aamiainenkin tarjotaan); lisäksi kylpylä omistaa Vanhan kaupungin satamassa uuteen kukoistukseen kunnostetun Kaivohuoneen sekä Rantaravintolan. Ravintola Trappi on ihan ehdoton ruokapaikka Naantalin-kävijöille: herkullista ruokaa ja komeat näköalat satamaan. Samaan yritysryppääseen kuuluu myös Föribaari, Trapin Piha ja viereinen Merisali, jossa on katettuna seisova pöytä, edullisine hintoineen. On muuten suosittu paikka kesäisin. Kesäravintoloita ovat muuten kaikki, Trappia lukuunottamatta, joka siis auki ympäri vuoden.



Cafè Antonius täyttää jo 30 vuotta ja on ihan "must". Sen hehkeä omistajatar on Lilja Ahtiainen, ja auvoisana isäntänä pyörii Aatos-puoliso (Tapala), puhelias ja mukava mies. Taisi herra olla oopperalaulaja aikanaan, kahvilassa näyttää olevan kuvia tältä uralta nimittäin. Tyttären kanssa ollaan hurahdettu kahvilan suussasulaviin munkkeihin. Marenkikermakakku on kuulemma suosikkituote.

Naantalin kylpylän viereen nousi reilu vuosi sitten Naantali Spa Residence, josta voi hankkia itselleen Holiday Club -järjestelmään kuuluvan lomaosakkeen tai vuokrata hulppean asunnon muuten vaan pidemmäksikin aikaa. Tämä ei ollut sitten mainos, koska siitä minulle ei ole maksettu. Kunhan mainitsin, kun satuin törmäämään tuttuun, joka oli esittelyssä juuri ollut...



Kuten näkyy, kartanonrouva on viihtynyt Naantalissa vuosi toisensa jälkeen. Toisaalta, minähän viihdyn melkein missä vaan... - pääasia ettei tarvitse paikalleen jämähtää. Se on tunnustettava, että lomailu viiden tähden kylpylässä tulee lompsalle kalliiksi. Kun ei ole koskaan nuukaksi oppinut. Pikemminkin päinvastoin. Kivaa on kuitenkin ollut ja siksi on helppo suositella muillekin. Aina ei tarvitse lähteä lomalle muille maille, kotimaastakin löytyy fiilistä ja meininkiä.

Vinkit: * Naantalin Musiikkijuhlat 7.-19.6.2011 * Muumimaailma avoinna 7.6.-28.8.2011 * Unikeonpäivä 27.7.2011 * Kultarannan puutarha avoinna yleisölle 1.6.-31.8.2011 perjantaisin klo 18-20 *

2 kommenttia:

  1. Jess, oikeassa olet, Aatos on oopperalaulaja ja oli Tamara Lundin aviomies kunnes Tamara löysi Marian isän. Aatoksen ja Tamaran poika Tero asunee Saksassa.
    Hieno loma teillä. Ja voishan tehdä vaihdon sinne Holiday Clubin Spahan Vuokatista, vaan ei taida hennoa sittenkään. Mut ainahan voi haaveilla.

    VastaaPoista
  2. Naantalin ainoa "ongelma" onkin se, että se on puhtaasti kesäkaupunki. Talvella sinne ei ole mitään asiaa, eikä siellä ole muuta tekemistäkään kuin kylpylässä lilluminen. Eikä sitäkään jaksa tuntikausia... Vuokatti on huippupaikka talvella!

    VastaaPoista