"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

perjantai 24. helmikuuta 2012

Hyvää itsenäisyyspäivää, Viro!

Tiesittekö että tänään (perjantaina) vietetään Viron itsenäisyyspäivää? Toista niistä. Aivan totta, Virolla on kaksi itsenäisyyspäivää. Tänään on "se alkuperäinen", kun Viro v. 1918 julistautui itsenäiseksi valtioksi. 24.2. virolaiset siis marssivat pingviinipuvuissaan presidentin vastaanotolle. Valitettavasti presidentinlinna Tallinnassa on aivan liian pieni näihin kalaaseihin, joten juhlia vietetään milloin missäkin. Nykyinen presidentti (vuodesta 2006 asti) Toomas Ilves on ollut innovatiivinen ja vienyt vastaanottoa myös muihin kaupunkeihin, kuten Tartoon, Narvaan, Saarenmaalle jne. Tiesittekö muuten että presidentti Ilves on syntynyt (26.12.1953) Tukholmassa? Ja muutenkin hyvin kansainvälinen mies.Se toinen Viron Itsenäisyyspäivä on 20.8. ja on perua siitä, kun Viro vuonna 1991 irtautui Neuvostoliitosta ja julistautui toisen kerran itsenäiseksi. On siinä pienellä maalla historiaa kerrakseen. Maasta se pieninkin ponnistaa, ja monessa on nähty, että Viro on välillä Suomeakin edellä kehityksessään. No, yllättäen maa kuin maa kerää voimansa ja energiansa jos on ollut suuren ja mahtavan äiti-Venäjän kainaloisena...Kartanossa on vaihteeksi ollut virolaisverta vieraana ja siitä syystä aika paljon keskustellaan maidemme välisistä eroista, tai yhtäläisyyksista. Ja erilaisista ilmaisuista. Eräs virolaisvieraamme aikanaan tutustutti meidät kamaan. Tarkoittaa talkkunaa. Eilen käytiin syvällinen keskustelu hapukoorista, vuolukermasta. Ja tietysti saatiin faktoja itsenäisyyspäivästä ja sen vietosta. Välillä ollaan viihdytetty itseämme eksytyssanoilla; ruumi koristaja (huoneen siivooja), pulma (häät), viiner (nakki), kortsu kreem (ryppyvoide), türa (kulli),... jne. (Pyydän anteeksi viimeistä).


Alunperin ajattelin viettää tämän päivän Tallinnassa, mutta suunnitelmat vähän muuttuivat matkalla. Ei mikään ihme tässä perheessä. Toisaalta, päivää on vielä jäljellä ja laivat tulevat ja menevät... Viron vironkielinen nimi on muuten Eesti Vabariik, mutta on poliittisesti (?) korrektimpaa käyttää suomenkielistä nimeä Viro. Moni tosin puhuu Eestistä, eikä sekään kai pannassa sentään ole. Toistaiseksi. Virolaiset itse käyttävät Viro-nimeä, olen huomannut. Tästäkin asiasta käytiin joskus intressantti keskustelu, mutta en oikein saanut selvyyttä kumpi onpi parempi...Talviloma lähenee loppuaan tältä erää, eikä kotikulmia pidemmälle ole päästy. Sujuuhan se näköjään näinkin. Vaihteeksi. Vaikka on se Thaimaa aina Thaimaa, näin talvisaikaan?

1 kommentti:

  1. Niinpä! Ja haikara on viroksi kurk. Näkyy pesivän tolpan nenässä.
    Thaikkulissa olis mukava lillua lämpimässä vedessä, mutta hyvältä tuntuu aamuherätys avannossakin. Mukavaa talviloman loppua.

    VastaaPoista