"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

maanantai 13. kesäkuuta 2011

Grassau-Obersalzberg-Chiemsee-München

Taas jäi yksi Gasthaus taakse ja matka jatkui Itävallan puolelle hetkellisesti koukaten kohti Berchtesgadener Landia. Kartasta voi nähdä että tämä ison kansallispuistonkin omaava alue tekee erikoisen poukaman Itävallan rajalla. Muuten, jos piipahdatte Itävallan puolella, muistakaa ostaa asiaankuuluva verolippu. Tiellä oikeasti tarkistetaan onko sinulla lipuke, ja jos ei ole, sakkoa pamahtaa saman tien. Eikä selitykset auta. Päinvastoin, tarkastajat osaavat olla erittäin epämiellyttäviä... (Olen kuullut.)


Obersalzbergissä sijaitsee Hitleristä kertova näyttely, hänhän asui näillä seuduilla. Maanalaisiin bunkkereihin pääsee myös täältä. Bunkkereita on muuten maan alla vaatimattomasti 23000 neliötä. Yleisöllä on pääsy vain pieneen osaan niistä. Dokumentation Obersalzberg -keskuksesta lähtevät myös bussit ylös Kotkanpesään (Kehlsteinhaus), tarkalleen 1834 km:n korkeuteen. Bormann keksi että Hitlerille rakennetaan ja lahjoitetaan puolueen toimesta tämä teehuoneeksikin kutsuttu lomanviettopaikka 50-vuotislahjaksi. Kalliiksi tuli, mutta ei se kuulemma saanut haitata. Hitler viihtyikin täällä erittäin hyvin, kuten Eva Braunkin. Ja bunkkereihin loppui molempien elämä, kun sota hävittiin. Jos sumu ei ole haittana, näkymät ovat henkeäsalpaavat.


Chiemsee on Baijerin suurin järvi ja meidän mieleemme se on jäänyt tv-sarja Lemmen viemää ulkokuvista. Chiemseen ympärillä on viehättäviä kyliä, ja seutu on erityisen suosittu lomakohde. Ensin kävimme lounaalla Bernaussa ja ihailimme upean järven lukuisia purjeveneitä ja purjelautailijoita. Laivat kuljettavat 6 kertaa päivässä matkustajia kahteen saareen; Herreninseliin ja Fraueninseliin. Me valitettavasti myöhästyimme viimeisestä lähdöstä, joten vierailu saarilla jää seuraavaan kertaan. Makoilimme sitten järveä ihailemassa hetken. Lisäksi piipahdimme Prienin satamassa järvilaivoja katsastamassa. Tänne satamaan asti tulee myös pieni juna rautatieasemalta.


Illaksi saavuimme Müncheniin ja jämähdimme hotelliin. Meillä on sellainen ajatus, että Münchenin nähtävyydet jäävät tällä kertaa ajanpuutteen takia vähemmälle huomiolle. Suunnitelmissa on ottaa lennot tänne jossain vaiheessa ja tutustua isovanhempien kanssa perusteellisesti kaupungin antiin. (Terveiset vaan anopille: eikö olekin kiva kun suunnitellaan teidänkin puolestanne...).


Vielä jatkuu matka. Paljon on nähty ja paljon vielä nähtävää on jäljelläkin. Ajomatkat ovat olleet kohtuullisia ja puoliso on jaksanut reippaasti ajaa eikä varakuskia ole toistaiseksi tarvittu. En taitaisi uskaltaakaan näille teille... Tilanteet moottoritiellä ovat välillä todella nopeita, suurten nopeuksien takia. Mutta, huomenna taas palataan asiaan. Gute Nacht!

1 kommentti:

  1. Mummi mökillä kiittää mahdollisuudesta päästä Muncheniin, sitten joskus! Terveisiä mökiltä lähettää myös pappa, Simo ja Siiri!

    VastaaPoista