"Mun syömmeni tuulikannel on, sen kielissä laulu on lakkaamaton."

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Vehlberg-Dinkelsbühl-Augsburg-Hohenschwangau-Grassau

Matka ei jatku enää Autobahneilla kaahaten, vaan olemme siirtyneet Romantische Strasse -reitille (Romanttinen tie). Tämä reitti on n. 150 km pitkä ja kulkee viehättävien pikkukylien kautta. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Dinkelsbühl, syystä että se on kotikaupunkimme Porvoon ystävyyskaupunki. Vierailemisen arvoinen, totta vieköön. Alkaa olla jo hämmentävää nähdä toinen toistaan kauniimpia kaupunkeja: täälläkin talot ovat silmäähivelevän upeita. Dinkelsbühlissa on myös paljon pieniä putiikkeja - taidetta, käsityötä, vaatteita - jos sattuu olemaan shoppailuhaluja.


Kahvitauko vietettiin Augsburgissa, joka tunnetaan Mozartin kotikaupunkina. Leveän puistobulevardin, Maximilianstrassen, varrella on upeita ylimystaloja toinen toisensa jälkeen. Myös herra (Jakob) Fuggerin kotitalo on täällä. Kyseinen herra perusti maailman ensimmäisen vähävaraisten asuinalueen Augsburgiin, jo vuonna 1516 - edistyksellinen mies.


Sitten onkin jo aika Saksan-kiertomatkamme "kohokohtaan": Schloss Neuschwanstein. Olemme siis Hohenschwangaun kylässä, Romanttisen tien päätepisteessä. Tänne kuningas Ludvig II rakennutti unelmiensa satulinnan, josta Walt Disneykin otti mallia piirtäessään Prinsessa Ruususen linnaa. Neuschwansteinin linnaa rakennettiin 17 vuotta (1869-1886), ja valmiiksi saatiin vain kolmannes. Kuningas ei itse ehtinyt asua unelmalinnassaan kuin puolisen vuotta ennen kuin mielenvikaiseksi todettuna vangittiin, kuoli epäilyttävissä olosuhteissa, ja linnasta tehtiin nähtävyys, rakennustöiden aiheuttamien velkojen maksamiseksi. Se mikä valmiiksi on saatu, on satumaisen upeaa, käsityöläisten taidonnäyte.


Ludwig II oli suuri Wagnerin musiikin ystävä ja linnassa onkin paljon Wagnerin oopperoihin liittyviä seinämaalauksia. Eräs erikoisuus on Tannhäuser-oopperasta lainattu salainen "luola" (grotto). Upeasta valtaistuinsalista puuttuu vain valtaistuin; se jäi ikävä kyllä valmistumatta. Linnan kellarissa sijaitseva keittiö on näkemisen arvoinen sekin; näyttää suorastaan modernilta varustukseltaan. Linnan ympäristössä on paljon kävelyreittejä, jos aikaa on. Kylässä sijaitsevasta lipunmyynnistä on puolen tunnin kiipeäminen ylös linnanportille, josta opastetut kierrokset alkavat. Hevoskyydilläkin pääsee: hintaan 6 euroa per henk. Vaunuihin mahtui n. 13 henkilöä.


Matka yöpymispaikkaamme Chiemsee-järven laitamille kulki Bad Tölzin kautta. Pakkohan se oli käydä katsomassa miltä näyttää lempisarjassamme (Lemmen viemää) usein mainittu kylä. Herkulliselta! Majapaikkaamme sen sijaan olikin vaikea löytää ja navigaattorikin ohjasi minne sattui. Onneksi paikalliset avuliaat herrat ohjasivat oikeaan suuntaan ja perille päästiin Gasthaus Mühlwinkiin. Meno pikkukylän majatalon ravintolassa oli railakas, ja hetken jo epäilimme olevamme väärässä paikassa. Isokokoinen huone oli odottamassa kuitenkin asiaankuuluvasti matkalaisia ja tavernasta irtosi maittavaa iltapalaakin vielä, iloisessa seurassa. Grüss gott!

1 kommentti: